Tajna pametne kupovine namirnica: Metoda "6 prema 1" će vam pomoći da smršate, ali i štedite

Ponovo ste ušli u samoposlugu bez plana, osim što znate da vam treba "nešto zdravo"? Kupovina samo 21 raznovrsne namirnice svake nedelje može da bude novi trik za poboljšanje zdravlja, a može biti dobro i za vaš budžet. U pitanju je medota "6 prema 1", po kojoj precizno možete isplanirati koju hranu da kupite svake nedelje, ali bez velikog ograničavanja i komplikovanja svakodnevne ishrane.

Ova strategija kupovine namirnica može da reši nekoliko neodumica odjednom: Šta i koliko hrane da kupite, koju vrstu obroka da pripremate, koliko novca ćete otprilike potrošiti, kako da smršate ili jednostavno poboljšate zdravlje kroz ishranu...

Metoda "6 prema 1" je postala popularna na društvenim mrežama jer je mnogima navodno pomogla da smršaju bez previše razmišljanja o namirnicama koje bi trebalo da kupe. Ova strategija podrazumeva sledeće: Svakih nedelju dana možete da kupite 6 različitog povrća, 5 voća, 4 proteina, 3 skroba, 2 sosa i 1 "zabavni" artikal.

Zašto metoda "6 prema 1" postaje sve popularnija

Ovaj razigrani pristup nudi nežne i korisne smernice, umesto strogih pravila o porcijama ili namirnicama, koja često nisu primenjiva u svakodnevnici (bez pomoći stručnjaka). Najbolji alat za zdravu ishranu može biti da jednostavno zamislite 21 zdrav artikl u vašoj korpi dok ste u samoposluzi, tako što ćete kupovinu podeliti na sledeći način:

Ova metoda je prvobitno bila način da se uštedi novac, ali je evoluirala kako bi pomogla mnogim ljudima da postignu svoje zdravstvene ciljeve. Može biti dobar i postepen početak novog, zdravijeg režima, koji će u isto vreme smanjiti veliku žudnju za hranom i prejedanje.