Magazin

Ove 4 stvari nikada ne bi trebalo da delite na društvenim mrežama

Deljenje sadržaja na društvenim mrežama je veoma popularno, ali mnogi od nas uopšte ne razmišljaju o potencijalnim posledicama, poput zloupetrebe podataka, identiteta i finansijskih prevara.
Ove 4 stvari nikada ne bi trebalo da delite na društvenim mrežama© Canva / Kaspars Grinvalds

Društvene mreže danas imaju gotovo svi. Neki na njima ne dele ništa, već samo prate dešavanja svojih prijatelja, poznanika ili sadržaj koji plasiraju influenseri, dok oni drugi malo-malo pa nešto objave. Iako su ove platforme u suštini tome i namenjene, pojedine stvari nikada ne treba deliti, jer opasnost vreba sa svih strana.

Lične podatke nikada nemojte deliti

Fotografije na kojima se vide bankovne kartice ili brojevi računa, bar kodovi avionskih karata i drugi sadržaj koji se može zloupotrebiti nikada ne bi trebalo da objavljujete na društvenim mrežama. Sajber-kriminalci čak i imajući samo delić tih informacija mogu neovlašćeno da pokušaju da pristupe vašim nalozima, a ukoliko oni nisu dobro osigurani jakom lozinkom ili dvofaktornom autentifikacijom, hakerima će biti potrebno svega nekoliko sekundi.

Planove putovanja ipak zadržite za sebe

Fotografije i video-snimci sa putovanja su neki od najpopularnijih sadržaja na društvenim mrežama, međutim, stručnjaci za bezbednost savetuju da se ipak suzdržite deljenja baš svih detalja u vezi sa odlaskom na odmor. Pre svega iz bezbednosnnih razloga, jer informacija može dospeti u pogrešne ruke - kod lopova koji će znati u kom periodu odsustvujete od kuće. Ukoliko ne možete odoleti a da ne objavite neku fotografiju sa putovanja, najbolje bi bilo da sačekate povratak.

Fotografije dece ne treba da se objavljuju

Kada postavljate fotografije svoje (ili tuđe) dece na društvene mreže, uvek imajte na umu da od onog trenutka kada se one nađu na internetu, ne postoji više način da iskontrolišete na koji način će se oni koristiti. Budući da živimo u eri tehnologija i veštačke inteligencije, posledice mogu biti dramatične - od zloupotrebe identiteta, pa sve do kreiranja dipejk video-snimaka najrazličitijeg sadržaja.

Deljenje ličnih fotografija može ugroziti bezbednost

Slike stana ili kuće u kojoj živite, fotografije vrednih stvari koje posedujete ili automobila koje vozite mogu privući pažnju zlonamernika, pa je najbolje da ovako nešto zadržite za sebe. Izlaganje ovakvom riziku zarad "lajkova" na društvenim mrežama zaista nije vredno. Ako ipak volite da objavljujete ovakav sadržaj, stručnjaci preporučuju da postavke svog naloga promenite sa javno dostupnih na privatne.

image