Zbog čega je u avionskoj kabini uvek hladno

Uslovi u avionu se umnogome razlikuju od uslova na zemlji: vazduh je suvlji, pritisak dosta niži, kao i temperatura, i to za za par stepeni. Oni koji često putuju avionom su na to navikli, ali ima i onih kojima su ovakvi uslovi u letelici dosta neobični.

U bilo koje doba godine, bilo da su napolju paklene vrućine ili nepodnošljivi mraz, temperatura u avionu je nešto niža od one "sobne", na kojoj se osećamo prijatno. Mnogi putnici ne znaju zbog čega je to tako, pa je jedna stjuardesa uzela stvar u svoje ruke i detaljno objasnila šta je uzrok.

Temperatura u avionu je uvek niža iz jednog razloga

Niža temperatura vazduha u kabini aviona nije hir avio-kompanija, niti način da one uštede, već pažljivo osmišljena taktika zahvaljujući kojoj će se putnici na letu osećati bolje (iako to možda ne izgleda tako). Na nižim temperaturama verovatnoća pojave mučnine tokom turbulencija dosta je manja nego na višim, a ujedno su i manje šanse da će se neko od putnika, naročito onih koji teže podnose putovanje avionom, onesvestiti.

Ko je odgovoran za podešavanje temperature u avionu - stjuardese ili neko drugi

Putnici se često tokom leta obraćaju stjuardima ili stjuardesama sa moblom da se u kabini podigne temperatura vazduha, ali malo ko zna da oni nikako ne mogu da utiču na to. "Temperaturu u kabini kontrolišu piloti na letu", objasnila je stjuardesa Vanesa Setimi u intervjuu za portal Riders Dajdžest. "Čak i kada oni traže da se malo ugreje kabina, temperatura će se uvek održavati na nižim vrednostima od onih uobičajenih."

Za putovanje avionom je najbolje da se obučete slojevito

Putnicima koji lete avionom stjuardesa savetuje da se obuku adekvatno i da izbegavaju previše otvorenu, kao i neudobnu garderobu i obuću. Duge pantalone, patike, majica kratkih rukava i duks sa rajsferšlusom su najbolje rešenje. Onima koji su zimogrožljivi preporučuje se i nošenje ešarpe ili dodatnog duksa u ručnom prtljagu, ali ukoliko u njemu nema prostora, od letačkog osoblja uvek možete zatražiti ćebence. Takođe, dobro bi bilo da sa sobom imate i rezervni par čarapa, kako biste ugrejali stopala na dugim letovima.