Magazin

Nagrade za turiste koji hoće da skupljaju smeće u Kopenhagenu: Hrana, vino i turističke atrakcije

Ako želite da putujete, ali u isto vreme da uštedite malo novca, možete zavrnuti rukave i skupljati smeće sa ulica Kopenhagena. Ovo vam može omogućiti da na nekim mestima dobijete besplatnu hranu ili da uživate u različitim zabavnim aktivnostima, prema gradskoj turističkoj zajednici.
Nagrade za turiste koji hoće da skupljaju smeće u Kopenhagenu: Hrana, vino i turističke atrakcije© Pexels/Pixabay

Turisti će biti nagrađeni besplatnom hranom i aktivnostima ako tokom posete Kopenhagenu učestvuju u ekološkim zadacima, saopštila je gradska turistička zajednica.

U okviru probnog projekta, koji počinje 15. jula, turističke atrakcije u glavnom gradu Danske nude nagrade za aktivnosti kao što su skupljanje smeća, putovanje javnim prevozom ili korišćenje bicikla za kretanje po gradu.

U okviru ove inicijative, posetioci mogu dobiti besplatne ručkove, kafe, čaše vina i iznajmljivanje kajaka u zamenu za svoj rad.

Ideja "KopenPej (CopenPay)" je dizajnirana da nadoknadi "teret na životnu sredinu" koji ostavlja turizam, kažu u turističkom odboru Kopenhagena.

"Kada putujete u inostranstvo - ako letite na druga mesta ili putujete automobilom - zagađujete", kaže šef komunikacija turističke zajednice Rike Holm Petersen. "Jedna od stvari koje možemo da promenimo je da nateramo ljude da se ponašaju ekološki odgovornije na odredištu."

Plan je samo "mali korak ka zelenoj tranziciji", priznaje gospođa Petersen.

Projekat je "zasnovan na poverenju", što znači da je malo verovatno da će atrakcije tražiti dokaz da je zelena aktivnost završena. "U nekim atrakcijama možda ćete morati da pokažete sliku na kojoj vozite bicikl ili kartu za javni prevoz", kaže ona.

Za sada, vlada neće nadoknaditi kompanijama koje stoje iza atrakcija - uključujući muzeje, barove na krovovima i dobrotvorne organizacije za kajak - za učešće u projektu. Do sada su se 24 organizacije prijavile.

Kopenhagen je prošle godine zabeležio preko 12 miliona noćenja, prema vladinim statistikama.

Gospođa Petersen predviđa da će u probnom pokušaju, koje traje do 11. avgusta, učestvovati "mali procenat" posetilaca grada.

Neki smatraju da je zamisao dobra, ali daje malo verovatno da bi veliki broj ljudi želeo da svoje slobodno vreme na odmoru potroši skupljajući smeće na ulici.

Što se tiče podsticaja, to se čini kao napor, ali ako se proceni da je ideja uspešna, biće sprovedena do kraja godine, prenosi Bi-Bi-Si.

"Zamislite kada bismo mogli da imamo ljude koji sa sobom ponesu zeleniji način razmišljanja - da je to suvenir koji su dobili - to bi bilo neverovatno", kaže gospođa Petersen.

image