Magazin

Ova promena na koži može ukazivati na rak, upozoravaju doktori

Ni jedna promena na koži ne bi trebalo da se zanemari: u najmanju ruku trebalo bi utvrditi zbog čega je nastala i da li je trajna ili trenutna. Ukoliko je samo trenutka (blaga opekotina, otok od ujeda insekta i slično), možda i nema povoda za paniku, ali ukoliko je ona trajna i nadasve specifična, odlazak kod dermatologa trebalo bi da bude prvi prioritet.
Ova promena na koži može ukazivati na rak, upozoravaju doktori© Canva / pixelshot

Koža je najveći organ koji imamo, koji nas štiti od uticaja faktora iz spoljašnje sredine. Stoga je i jedan od najosetljivijih delova našeg organizma, koji na sve promene, bilo spolja, bilo iznutra, reaguje na isti način - promenama. Neke od njih nisu dramatične, ali neke bi itekako trebalo da nas zabrinu, budući da mogu ukazivati na razna, veoma opasna stanja.

Na jednu promenu treba posebno obratiti pažnju

Pojavljivanje nepigmentisanih, gustih, a mekanih dlačica na delovima tela na kojima one inače ne rastu može označavati da je došlo do razvoja retke vrste kožnog oboljenja koje se naziva stečena hipertrihoza lanuginoza (HLA). U odraslom uzrastu ova promena neretko ukazuje na poremećaj u organizmu, odnosno njegovu reakciju, prouzrokovanu nekom vrstom malignog oboljenja, objasnio je dermatolog Skot Volter u objavi koju je podelio na društvenoj mreži, koju je preneo Njujork Post.

Koji delovi tela su najpodložniji promenama ovog tipa

Svetle, paperjaste dlačice najčešće se, kada je u pitanju reakcija organizma na razvoj raka, pojavljuju na ušima, obrazima ili nosu. Ono što je dobra vest jeste da se one mogu pojaviti i pre nego što bolest uznapreduje (u određenim slučajevima čak i dve i po godine pre prvih simptoma), odnosno da dlačice mogu pomoći u ranom dijagnostikovanju oboljenja. "Ovo je dosta retka pojava, ali je zanimljivo kako koža može reći da se nešto čudno dešava unutar organizma", objasnio je dermatolog.

Pojavu lanugo dlačica prate još neki simptomi

Rast ove vrste dlačica kod određenih pacijenata prate i drugi simptomi, poput akutne upale jezika, otečenih receptora, promene čula ukusa, dijareje i naglog gubitka kilograma. Kod pacijenata koji su se susreli sa nekim od ovih simptoma lekari su otkrivali maligna oboljenja različitih stadijuma, koji su zahvatali pluća, mlečne žlezde, matericu, kolorektum, gastrointestinalni i urinarni trakt ili jajnike.

image