Gde se u Rusiji nalazi najtajanstvenija crkva i zašto ona privlači "lovce na blago" iz cele zemlje

Poput čamca u sred pučine, Petropavlovska crkva samuje već decenijama, zabačena daleko od očiju svih. Svih, osim "lovaca na blago", koji malo-malo pa je obilaze.

U sred nepregledne ravnice okružene brežuljcima, u selu Edelevo, nalazi se Petropavlovska crkva - jedna od najtajanstvenijih pravoslavnih objekata u Rusiji. Svojom arhitekturom, lokacijom i istorijom ona oduševljava sve koji su imali prilike da je uživo vide, ali ono što je najzanimljivije od svega jesu legende koje je prate.

Put do crkve ne postoji, a do nje mogu da stignu samo oni koji znaju za caku

Sam put do Petropavlovske crkve je pun iznenađenja, jer ukoliko se do nje dolazi uz pomoć navigacije, put ne vodi nikuda. Odnosno, vodi nekuda, ali ne ka crkvi. Sama crkva nalazi se tik iza brežuljaka, koje savremeni softveri iz nekog razloga uopšte ne prepoznaju. Ali, oni koji znaju za trik nemaju problem sa pronalaženjem svetinje. Kada se ovi brežuljci zaobiđu, pogled "puca" pravo na crkvu, a od velelepne građevine u sred pustoši jednostavno zastaje dah.

Jedna legenda ledi krv u žilama

Sa ovom pravoslavnom svetinjom povezano je nebrojano mnogo legendi i mističnih događaja, koji prkose religiji, a ujedno se sa njom i prepliću. Prema jednoj od njih, najpoznatijoj, na mestu gde se ona danas nalazi nekada davno sahranjena je mala devojčica, čiji duh sada luta crkvom. O prisustvu njenog nevinog, čistog i plemenitog duha govori i činjenica da su u zidinama ove napuštene crkve danas nastanjeni golubovi, koji se smatraju Božijim "izaslanicima" na ovom svetu.

Zašto je Petropavlovska crkva toliko zanimljiva "lovcima na blago"

Saglasno drugoj legendi, ispod temelja današnje Petropavlovske crkve u prošlosti su zakopane ogromne količine blaga - zlatnih i srebrnih novčića. Lokalno stanovništvo je u okolini crkve zaista nekoliko puta pronalazilo novčiće, a oni koji su imali sreće da iskopaju ponešto iz zemlje, obično su od toga pravili dugmiće, kako bi ih sreća uvek i svuda pratila, a blago množilo. Postoji verovanje i da se negde u crkvi, u njenim zidovima ili podu, nalazi starinski ikonostas, optočen zlatom - upravo njega i "love" avanturisti iz svih krajeva zemlje.