Japanci imaju trikove za rashlađivanje koji su uspešni i na plus 40 stepeni

Svaki savet da se rashladimo na ovim vrćinama je više nego dobrodošao - limunadu sa ledom smo probali, hladili smo se lepezama, ne izlazimo napolje kada je plus 35 stepena, a sada ćemo da saznamo kako Japanci, od kojih vredi učiti, nalaze načine da se rashlade pod ekstremnim uslovima.

Tokom leta u Japanu temerature mogu da budu veoma visoke, ali je i velika vlažnost, što je dodatno otežavajuća okolnost za život. Ipak i pod teškim uslovima, ne može tako lako da se uoči da se stanovnici ove države teško nose sa vrućinama.

Činjenica je da pribegavaju laganijoj hrani, nose kišobrane kako bi se zaštitili od sunca, oblače laganiju garderobu od prirodnih materijala, ali koriste i neke trikove zbog koji lakše podnose visoke temerature.

Peškiri i ledeni sladoledi

Tenugui, dugi i tanki peškiri koji se nose oko vrata, su uobičajeni modni prizor tokom japanskih letnjih meseci. Ali pored ovog momenta, pomažu i da sunčeva svetlost ne dopre u predeo vrata, te se tako sprečavaju opekotine koje su baš česte u ovom predelu tela. Takođe, ljudi se dodatno hlade tako što ih pokvase hladnom vodom i onda stave na vrat, piše Interaknetvork.

Ova uspešna "caka" u prevazilaženju letnjih tepratura nije usamljen primer, te možemo da vidimo i kako grickaju kakigoori - osvežavajuću užinu-sladoled. Naime, u pitanju je sladoled pripremnjen od sitnog leda, obogaćenog raznim sirupima, a može da bude serviran i sa prelivima, voćem, kondezovanim mlekom.

Maske i vlažne maramice na bazi mentola

Maske za lice su i dalje sveprisutne u Japanu, čak i na otvorenom tokom letnjih dana, ali određene maske obećavaju olakšanje od vrućine. Postoje one na bazi mentola i eukaliptusa, pa na licu daje osećaj hlađenja. Takođe, upotrebe rashladnih maramica ostavlja iznenađujuće jake trnce na koži, piše Bi-Bi-Si.

Ručni ventilatori, lepeza za vrat i ventilatori u odeći

Interesantno je da se Japanci dosta koncentrišu na proizvode koji hlade pojedince, a ne okruženje.

Zato, svi uveliko koriste mini, ručne, ventilatore u prevozu, ali mnogi odlaze korak dalje - koriste i "lepeze za vrat", uređaj koji podseća na slušalice, ali u stvari namena je da hlade vrat i glavu.  Najpopularniji proizvodi su prsluci sa ugrađenim ventilatorima, samo treba imati u vidu da nakon 35 stepena, ovi ventilatori postaju kontraproduktivni zbog ulaska vrućeg vazduha. Posebno su namenjeni za radnike koji rade napolju u periodu kada je sunce najjače.