Magazin

Viša cena, bolji rezltat? Da li nam je stvarno potrebna luksuzna sportska oprema za bolji trening

Sportska odeća poznatih brendova, privlačne estetike i obećanja da će vam "transformisati treninge" i pomoći vam u postizanju fitnes ciljeva može da deluje kao sjajna investicija. Duže će da traje, izdržljivija je, izgleda dobro, odgovara vašim potrebama... Ali da li je to zaista istina? Da li vredi potrošiti mnogo novca na "luksuznu sportsku odeću"?
Viša cena, bolji rezltat? Da li nam je stvarno potrebna luksuzna sportska oprema za bolji trening© Freepik/cookie_studio

Skupoceni materijali koji će vam pomoći da "izvučete maksimum" iz svakog treninga, obuća koja je prilagođena vašim stopalima, kompleti helanki i majica od nekoliko stotina evra, posebne flašice za vodu i proteinski šejkovi... Obično će uz nečuveno skupu odeću za vežbanje, tkaninu pratiti marketinški opisi kako bi vas uverili da je vredna cene: Fraze kao što su "upija znoj", "daje koži da diše", "hladi", često prate ove proizvode.

Luksuzna sportska odeća se sve češće promoviše, bilo da je od strane influensera ili poznatih svetskih brendova, a mnogi tvrde da im zaista donosi bolje rezultate. Ali zašto je to tako i šta zapravo dobijate kada kupujete ove komade?

Postoji li prava razlika između skupljih i pristupačnijih proizvoda

Pre svega, treba uzeti u obzir kvalitet tkanine skupe sportske odeće - pretpostavlja se da će skupa oprema duže trajati, ali osnovna tkanina skoro sve sportske odeće, bez obzira na cenu, izgled i brend, često ostaje ista. Uglavnom, odeća je mešavina poliestera i elastana. Ovo ni po čemu nisu skupi materijali za proizvodnju, a ponekad će sadržati mali procenat navodno kvalitetnijeg materijala koji bi opravdao visoku cenu, kao što je bambus ili kašmir.

Još jedan primer je industrija sportske obuće, koja često nudi patike koje će navodno korigovati nečije nepravilne korake i formu. Međutim, ni jedna naučna studija nikada nije dokazala da će određena vrsta vrhunske patike za trčanje pomoći više od bilo koje druge koja pravilno odgovara obliku i veličini njihovog stopala.

Dakle, na fizičkom nivou, slobodno se može reći da skupa sportska odeća i obuća neće sama po sebi poboljšati kvalitet vašeg treninga, izuzev dodatne udobnosti (koja ne mora da ima tako visoku cenu).

Kako skupocena sportska odeća nekima pomaže

U ovom slučaju, može se reći da je sve je u mislima. Kao i kod bilo koje vrste odeće, nošenje dizajnerske sportske odeće može dati osobi više samopouzdanja samo zato što je "dizajnerska". Više samopouzdanja za vežbanje može značiti da vežbate jače, češće i više uživate.

Studije su pokazale da odeća koju nosimo ima veliki uticaj na naše ponašanje i uspeh. Naučnici, na primer, obraćaju više pažnje na svoj rad kada nose laboratorijske mantile, ali to se ne može reći za profesionalnog slikara kada nosi radni kombinezon.

Ovakve studije dokazuju kako odeća može promeniti način na koji razmišljamo i delujemo, a kada je u pitanju skupa odeća za vežbanje, nekima može da bude dodatna motivacija.

Nošenje skupe opreme za vežbanje čini da izgledate kao da ste u formi i dobri u onome što radite, bilo da je to istina ili ne, a taj osećaj samopouzdanja može biti zarazan. Nekima je ovo "trik" koji ih uvek pokrene i podstakne da nastave da treniraju i daju sve od sebe.

Ipak, to ne znači da ćete kupovinom skupocenih helanki ili patika imati čaroban efekat - kvalitet važih vežbi zavisi od drugih stvari (forma, ishrana, iskustvo...). Ali ako verujete da ovo može biti "tajni sastojak" koji vam nedostaje, a koji će vas dodatno ohrabriti i spremni ste da u njega ulažete, onda može biti dobar izbor. S druge strane, ako dobijate rezultate bez obzira na ono što nosite, možete tako i da nastavite.

image