Magazin

Možete li preterati sa uzimanjem probiotika i koje su posledice predoziranja

Neki lekari mogu predložiti uključivanje suplemenata probiotika u vašu dnevnu rutinu - ali da li je moguće uzimati previše, toliko da se predozirate? Evo kako probiotici mogu da utiču na vaše telo i kako da znate da li preterujete sa dozom.
Možete li preterati sa uzimanjem probiotika i koje su posledice predoziranja© Canva/Fabián Montaño

U našim crevima već žive trilioni bakterija koje su povezane sa dobrim i lošim zdravljem. Teorija koja stoji iza uzimanja probiotika je da oni mogu podstaći rast zdravih bakterija u crevima i poboljšati zdravlje, ali mišljenja o prednostima ovih suplemenata na osnovu istraživanja su i dalje pomešana.

Uz to, ne možete se "predozirati" probioticima do te mere da dobijete opasne neželjene efekate ili da prouzrokuju smrt - za sada nije bilo nikakvih izveštaja o takvim pojavama. Ipak, to ne znači da bi trebalo da ih uzimate bez informisanja o uticajima koje mogu imati na organizam, kao što su:

Nelagodnost

Uzimanje više od preporučene doze probiotika ne znači da ćete nužno dobiti bolje rezultate. Umesto toga, može izazvati neke blago neprijatne nuspojave - neka istraživanja su pokazala da upotreba više bakterija može da se suprotstavi pozitivnim efektima.

Drugim rečima, ako bakterije iz prekomerne doze probiotika dođu do hrane pre nego što počne prirodno da se vari, mogu da je pretvore u gas. Pored viška gasova, možda ćete osetiti nadimanje ili ćete imati generalno uznemiren stomak.

Ovi neželjeni efekti takođe se mogu javiti kada neko prvi put počne da uzima probiotike, jer njihova creva mogu da dožive promene u nivou bakterija. Međutim, obično, ako neko uzima prosečnu dozu, ovi neželjeni efekti bi trebalo da nestanu kada se telo prilagodi.

Probiotici mogu biti opasni za neke ljude

Uzimanje previše probiotika može biti loše za one sa ozbiljnim bolestima ili oslabljenim imunološkim sistemom. Ako spadate u bilo koju od ovih kategorija, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre uzimanja probiotika, jer mogu potencijalno dovesti do infekcije.

Ne postoji "prava doza" probiotika

Naučnici ne znaju tačno koja je efikasna doza za zdravstvenu dobrobit, jer ovo polje nije dovoljno istraženo.

Međutim, ako uzimate probiotike da biste se izborili sa neprijatnim efektima antibiotika, postoje neki dokazi da bi veća doza određenih probiotika mogla pomoći u smanjenju neželjenih efekata dijareje.

Ne postoji način da znate koju dozu uzimate

Tržište probiotičkih dodataka ishrani je relativno neregulisano, tako da je teško znati koliko "zdravih bakterija" zapravo konzumiramo kada uzimamo probiotike u obliku tableta. Štaviše, teško je znati da li su organizmi u tim probioticima uopšte još živi i sposobni da rade svoj posao, ili su mrtvi i beskorisni. Čak i ako su bakterije žive, postavlja se pitanje da li mogu da prežive kada dođu u vaša creva.

S obzirom na nedostatak generalnih informacija, da biste uzeli bezbednu i zdravu količinu probiotika, preporuka je da razgovarate sa svojim lekarom o tome šta je ispravno za vas. Za zdravu osobu, dobijanje probiotika kroz pravilnu ishranu može da bude dovoljno.

image