Magazin

Zbog čega je važno presvući se u suv kupaći kostim nakon kupanja

Prilikom odlaska na bazen ili more uvek treba imati na umu i to da će nam pored kupaćih kostima u kojima ćemo plivati biti potrebni i rezervni, suvi kupaći u koje ćemo se presvući nakon izlaska iz vode. Iako zvuči banalno, ovo je i više nego važno, jer nam ova banalna stvar može itekako pokvariti odmor.
Zbog čega je važno presvući se u suv kupaći kostim nakon kupanja© Canva / TerriC

Period koji je pred nama je prosto stvoren za sunčanje i kupanje na bazenu, u reci, jezeru ili moru. Međutim, ono što malo kome od nas pada na pamet u trenucima kada izađemo iz vode jeste to da se boravak u mokrom kupaćem kostimu nikako ne preporučuje. Razloga za to ima baš puno, a ovo su samo neki od njih.

Bakteriološke i gljivične infekcije i promene na koži prouzrokovane njima

Nakvašeni kupaći kostimi su plodno tle za razmnožavanje svakojakih mikroorganizama, kao što su glivice i bakterije - ponajviše zbog visokog procenta vlažnosti i toplote. Duže izlaganje kože, a posebno intimnih delova tela ovim mikroorganizmima nikako se ne preporučuje, jer se kao posledica mogu javiti kako kožne infekcije (uz prateće simptome poput osipa, crvenila i slično), tako i vaginalne, odnosno urološke.

Osećaj hladnoće i prehlada

Duži boravak u mokrom kupaćem kostimu može dovesti i do prehlade, naročito ukoliko nakon izlaska iz vode niste na suncu, već u hladovini, ispod suncobrana ili na ležaljkama koje su u zatvorenom prostoru. Presvlačenje u suvi kupaći (ili u šorts i majicu ili bilo koji drugi suv komad garderobe) u svakom slučaju predstavlja najbolje moguće rešenje, jer tokom odmora nikako nije poželjno da se razbolite, naročito ukoliko ste u inostranstvu.

Neprijatni mirisi i osećaj nelagode

Vlažna i topla sredina pogodne su i za razvoj raznih neprijatnih mirisa, od kojih neki mogu biti izazvani i razmnožavanjem bakterija, a neki i hemijskom reakcijom između materijala od kojih je izrađen kupaći i hemikalija iz bazenske vode, oput hlora ili bakra. Blagovremenim presvlačenjem u suvi kupaći kostim ova pojava može se sprečiti, kao i osećaj nelagode usled širenja neprijatnih mirisa. Ujedno, sprečićete i deformisanje kupaćeg kostima ili promene u boji koji nisu retkost, baš zbog kontakta sa hemikalijama iz vode.

image