Staljinova "crna knjiga": Šta se u njoj nalazilo i kod koga je ona završila nakon smrti vožda

Vožd naroda preminuo je 5. marta 1953. godine usled izliva krvi u mozak. U poslednjim danima života Staljin je osim o budućnosti zemlje razmišljao još o nečemu - šta će biti sa njegovom "crnom knjigom".

Tokom vladavine Sojvetskim Savezom, Josif Visarionovič Staljin, imao je poseban notes. Notes koji su zbog njegovog sadržaja pojedini savremenici prozvali "crnom knjigom". Da li je ona zaista bila toliko crna i još važnije od toga - da li je ona mogla da oblikuje sudbinu SSSR i nakon voždove smrti?

Šta se nalazilo u Staljinovoj "crnoj knjizi"

Šta se tačno nalazilo u Staljinovoj "crnoj knjizi" sa sigurnošću se ne zna ni danas, više od pola veka nakon voždove smrti. Ovu tajnu on je odneo sa sobom u grob. Istoričari tvrde da je on sasvim sigurno u njoj zapisivao svoje misli koje se tiču vođenja države i planove koji se odnose na promene u zemlji, kao i sve mračne tajne o ljudima koji su ga okruživali. Neki smatraju da se u Staljinovom notesu nalazio i spisak njegovih neprijatelja koje je on želeo da na neki način likvidira, ali o tome koja su se imena na tom spisku nalazila ne postoje nikakvi tragovi.

Lavrentij Berija je predosetio da se njegovo ime našlo u Staljinovoj "crnoj knjizi"

Kada je Staljin već bio na samrti, posećivao ga je Lavrentij Berija - sovjetski političar i šef tadašnje policije, kao i jedan od glavnih egzekutora Staljinove velike čistke. Budući da je Berija sa voždom radio i više od dve decenije, on je bio jedan od ljudi koji su ga dosta dobro poznavali. Samim tim, on je mogao naslutiti i šta se sve u "crnoj knjizi nalazi", a ono što je najvažnije od svega - naslutiti i da se njegovo ime provlačilo kroz redove ispisane Staljinovom rukom. Međutim, ono što nije mogao sa sigurnošću znati jeste da li se on spominje u pozitivnom ili negativnom kontekstu.

Šta se dogodilo sa Staljinovom "crnom knjigom" nakon njegove smrti

Prema jednoj od verzija, samo dan pre nego što je Staljin preminuo, u njegovu sobu ušao je Berija, a njegov glavni zadatak bio je da pronađe tu čuvenu "crnu knjigu", ne bi li saznao šta je ono što je vožd planirao kada je on u pitanju - likvidaciju ili unapređenje. Prema drugoj, beležnica je dospela u ruke Ivana Serova, tadašnjeg direktora KGB, koji je kasnije i uhapsio Lavrentija Beriju. Treća verzija kaže da je sveska završila kod Nikite Hruščova, jer se i on, kao i Berija, u njoj pominjao, i to ne po dobru. Šta je prava istina, nikada verovatno nećemo saznati.