Magazin

10 najplaćenijih svetskih lidera u 2024. godini

Iako su njihove plate daleko od plata generalnih direktora velikih kompanija, predsednici, premijeri i drugi svetski lideri u nekim zemljama primaju na svoj račun visoke cifre, govori nedavno objavljena lista zasnovana na različitim izvorima.
10 najplaćenijih svetskih lidera u 2024. godini© @jcomp/freepik

Šef države jeste izrazito zahtevan posao koji bi trebalo da podrazumeva velika ulaganja i napore unutar sistema kako bi jedna država dobro funkcionisala, a njeni građani živeli što bolje. Za svoj rad, svaki čovek, bez obzira na izbor posla, bi trebalo da bude adekvatno plaćen, ali da li to važi i za velike državne zvaničnike ili su stvari ipak malo drugačije?

Nedavna lista rangira 10 najplaćenijih svetskih lidera u 2024. godini, prema različitim izvorima. Podaci za Hongkong su iz 2022. godine, a sve brojke su dolarima i mogu se razlikovati iz godine u godinu sa promenama u politikama, dodatnim pogodnostima i drugim nadoknadama.

Na vrhu liste premijer Singapura, zarađuje preko milion dolara godišnje

Na vrhu liste se nalazi premijer Singapura Lorens Vong koji zarađuje preko 1,6 miliona dolara godišnje, a njegov godišnji platni paket uključuje trinaestomesečni bonus i druge beneficije. Drugi na listi je izvršni direktor Hongkonga Džon Li Kačiu, sa platom od 695.000 dolara. Dok treće mesto zauzima predsednica Švajcarske Viola Amherd. Na četvrtoj poziciji je aktelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država sa zaradom od 400.000 dolara godišnje.

Zanimljivo, na sedmom mestu sa platom od 364.000 dolara je nemačka političarka Ursula fon der Lajen, koja nije lider pojedine zemlje, ali je predsednica Evropske komisije, piše Vižual Kapitalist.

image