Šta se širom sveta jede za doručak
Najvažniji obrok u danu, doručak, trebalo bi da bude bogat, raznovrstan i prema preporuci nutricionista u prva dva sata od buđenja. U zavisnosti od toga na kom delu planete žive, koncept zdravog doručka ljudi prilagođavaju i klimi u kojoj žive, ali i tradiciji i načinu života.
Vegemit je klasičan australijski proizvod, gusti, crni namaz koji se pravi od ekstrakta pivskog kvasca i tradicionalno se nanosi u veoma tankom sloju preko tosta namazanog puterom, ponekad uz parče sira.
Miso supa je japanska domaća supa, sa kojom mnogi počinju dan. Japanci kuvaju alge sa šitaki pečurkama, fermentiranom tunjevinom i komadićima sardina.
Fo je vijetnamska supa koja se sastoji od čorbe, pirinčanih rezanaca, začinskog bilja i mesa. U Vijetnamu se služi u domaćinstvima, na ličnim tezgama i u restoranima širom zemlje.
Kondži je supa od pirinča, u raznim varijanatama postoji širom dalekog istoga i najčešće se jede za doručak. Kuva se preko dva sata, lako se vari i puna je hranljivih sastojaka. Ovo je prva hrana za bebe u Kini ,koja se pravi bez dodataka. Uz njih se obično jedu pork bans - mekane lagane lepinjice sa slatko kiselim punjenjem od svinjetine. Na našem podneblju bi ovo bilo odlično jelo posle slava i praznika kada je obično potrebno da odmorimo svoj stomak od obilne hrane.
Još jedno ukusno pecivo za doručak stiže iz Irana. Lepinjice po imenu nan, brzo se pripremaju i kada testo naraste, prže se do zlatne boje. Mogu se koristiti kao testo za picu.
Pita, jednostavno ime za ukusnu lepinju, odnosno somun, vrstu tankog okruglog hleba. Narodi koji žive duž obala istočnog Mediterana i u delovima balkanskog poluostrva, prave ove male okrugle hlebove.
U Španiji, savršen doručak je jednostavan i ukusan, često se sastoji od ćurosa, testa koje su prži u dubokom ulju, nalik tankim tulumbama. Umaču se u čokoladni ili karamel namaz.
Udži, kaša koju u Keniji deca jedu za doručak, kuva se od mešavine dve vrste brašna, a najčešće se jede u kombinaciji sa voćem, pre svega bananom.
Kaša, jelo od žitarica, koje se dobije prokuvavanjem zrna žitarica, jede se najviše u Rusiji, srednjoj i istočnoj Evropi. Kaša može biti od heljde ili neke druge žitarice kao što su: pšenica, ječam, zob, proso, raž i druge. Kaša je jedno od najstarijih poznatih jela u srednjoevropskoj i istočnoevropskoj kuhinji, poslednjih hiljadu godina.
I dok je u Srbiji asocijacija za pasulj ručak, mnogo zemlje ga koriste u svom doručku. Engleski poznati doručak uključuje jaja, kobasice, slaninu i pasulj.
U Meksiku klasičan doručak obuhvata takođe pasulj, ali oni uz njega jedu i salsa sos. Ovaj se koristi kao začin za takose i drugu meksičku i meksičko-američku hranu, kao i umake za tortilja čips, može se jesti i za doručak. Salse mogu biti sirovi ili kuvani umaci koji se poslužuju na sobnoj temperaturi.
U Holandiji uz tipičnu hranu za doručak poput sira, mesnih prerađevina i tosta sa džemom ili medom, uživaju i u hagelslagu na kriški hleba premazanoj puterom. Hagelslag su mrvice sa aromama čokolade, vanile i voća, a ovaj doručak deluje bajkovito.
Zašto je doručak najvažniji obrok u danu
Daje energiju koja vam je potrebna da biste mogli da obavljate dnevne aktivnosti, daje koncentraciju i pamćenje, pomaže vam da se fokusirate na posao ili školu. Takođe, ukoliko vam je obrok bogat i sit, pomoćiće vam da izbegnete prejedanje i grickanje kasnije tokom dana.
Ranim doručkom pomažete vašem telu da izbegne variranje šećera tokom dana ukoliko jedete voće, žitarice i nemasne proteine u roku od dva sata nakon buđenja. Ovim obrokom se pokrećete vaš metabolizam, a njegovo rano aktiviranje pomaže u sagorevanju kalorija tokom dana.
Dobar doručak povećava nivo energije, jer se kod osoba koje imaju rani obrok, pokazalo da lakše obavljaju fizičke aktivnosti tokom jutra, nego ljudi koji ga preskaču. Dokazano je i da osobe koje preskaču doručak imaju tendenciju da dobiju dodatnu težinu. Doručak stimuliše rad mozga, jer će stabilni nivoi glukoze pomoći vašoj sposobnosti da se fokusirate, rasuđujete i bolje obrađujete informacije.
A šta ste vi danas jeli za doručak?