Magazin

Ujed predatora, balzamovanje, skupljanje kamenja: Izgovori starih Egipćana za odsustvovanje sa posla

Da li nekada niste otišli na posao zbog ujeda pustinjskog predatora? Ili možda ste izdvojili slobodne dane za balzamovanje preminulih i prinošenje darova bogovima? Iako ovi izgovori možda ne bi bili prihvaćeni od strane današnjih poslodavaca, u starom Egiptu su bili sasvim uobičajeni, prema nedavno otkrivenoj drevnoj egipatskoj ploči.
Ujed predatora, balzamovanje, skupljanje kamenja: Izgovori starih Egipćana za odsustvovanje sa posla© Pexels/AXP Photography

Uprkos napretku u civilizaciji, ljudska priroda ostaje ista, što upravo dokazuje ovo otkriće iz drevnog Egipta. Već hiljadama godina radnici traže odstustvo sa poslova iz privatnih, religijskih i zdravstvenih razloga. 

Egipatska ploča stara 3.200 godina prikazuje zanimljive izgovore koji su ljudi koristili da ne odu na posao. Dok neki izgovori mogu da se podudaraju sa savremenim, ima i onih koji su se zaista mogli iskoristiti samo u drevnom Egiptu.

Otkrivena ploča pripada Devetnaestoj egipatskoj dinastiji, takođe poznatoj kao dinastija Ramesida. Datira iz 40. godine vladavine Ramzesa II, a ova tablica je bila beležnica za 280 dana te godine.

U njoj su zapisane informacije o četrdeset zaposlenih, ispisane novoegipatskim hijeratskim pismom crvenim i crnim mastilom. Tabla navodi dane kada je zaposleni propustio posao, sa posebno izdvojenim redovima za razloge odsustva. Da li bi neki od ovih primera bili opravdani danas?

Pivo, škorpion, balzamovanje

Jedan od razloga koji bi danas možda bio čudan, ali je bio prilično uobičajen u starom Egiptu, bio je "kuvanje piva". Zabeleženo je čak više od deset radnika koji su uzeli odsustvo zbog kuvanja piva, tako da je ova aktivnost važila kao opšte prihvaćen razlog za odsustvo sa posla.

Za drevni Egipat ovo je razumljivo, jer je pivo bio napitak koji su konzumirali muškarci, žene, pa i deca. Često se koristio i kao lek, a neki poslovi bi pivom plaćali svoje radnike. Pivo je takođe bilo povezano sa mnogim božanstvima. Dakle, može se reći da je izdvajanje dana za pravljenje piva bio "produktivan odmor", a ne izgovor za uživanje u ovom alkoholnom piću, prema portalu "Unilad".

Zatim, tu su i izričito "pustinjski problemi": Radnik po imenu Seba otišao je na odmor pošto ga je ubola škorpija, a neki su se žalili i na "bolove u očima" - verovatno zbog specifične pustinjske klime.

Ostali razlozi za odlazak su se kretali od bolesti do smrti voljene osobe. Evidentirano je i oko četiri radnika koji su uzeli odmor da bi balzamovali i umotali svoje preminule rođake. Osim toga, neki su uzeli slobodne dane zbog "prinošenja darova bogovima". Ovo je sigurno bilo itekako opravdano odsustvo, koje se može porediti sa savremenim religijskim praznicima.

Jedan zanimljiv razlog zašto su neki muškarci odsustvovali je bio da su njihove žene ili ćerke "krvarile" - misleći na menstruaciju. Iako menstruacija danas nije dovoljan razlog za odsustvovanje sa posla, stari Egipćani su ovo prihvatali. Ove dane bi muškarac izdvojio da bi pomagao u kućnim poslovima, kako bi ženski članovi porodice mogli da odmaraju.

Još neki od navedenih razloga su bili "sakupljanje kamenja", verovatno za domaćinstvo, kao i "pomaganje pisarima".

Drevna ploča koja se trenutno nalazi u Britanskom muzeju datira iz 1250. godine pre nove ere i iskopana je iz Deir el Medine u Egiptu.

image