Magazin

Kompanija Epl upozorila korisnike ajfona u 98 zemalja na moguće hakerske napade

Američki tehnološki gigant Epl izdao je upozorenje korisnicima ajfona u 98 zemalja, naglašavajući da postoje rizici od napada špijunskih softvera. Hakeri pokušavaju na daljinu da kompromituju ajfon uređaje koji su povezani sa Epl Aj-Di nalogom svojih žrtava.
Kompanija Epl upozorila korisnike ajfona u 98 zemalja na moguće hakerske napade© Canva / D-Keine

Korisnici ajfona širom sveta ovih dana bi trebalo posebno da povedu računa o bezbednosti svojih uređaja i korisničkih naloga Epl Aj-Di. Iskusni hakeri pronašli su način da na daljinu "provale" u sisteme uređaja i ukradu podatke, upozoravaju sa portala Tek Kranč.

"Shvatite ovo upozorenje ozbiljno"

"Epl je otkrio da ste potencijalna meta špijunskog softvera koji pokušava da na daljinu kompromituje ajfon koji je povezan sa vašim Epl Aj-Di nalogom", navodi se u poruci koju su dobili određeni korisnici ovih luksuznih telefona, čiji je uređaj bio meta hakerskog napada, koju je preneo pomenuti portal.

"Apsolutna sigurnost prilikom detekcije ovih napada nije moguća, ali Epl je ubeđen u ovu procenu i savetuje vam da upozorenje shvatite ozbiljno", navedeno je u nastavku poruke.

Kako se navodi na sajtu Tek Kranča, oni koji su se našli na meti zlonamernih napada su pažnju hakera privukli svojim ličnim ili profesionalnim aktivnostima. Nažalost, Epl nije objavio tačan spisak zemalja u kojima bi korisnici trebalo da budu naročito obazrivi, ali je poznato da je u pitanju čak 98 država sveta. 

Slično upozorenje Epl je izdao i u aprilu 2024. godine

Kompanija Epl svojim korisnicima šalje slična bezbednosna upozorenja još od 2021. godine i do sada se na ovaj način ona obratila državljanima ukupno 150 zemalja. Poslednje upozorenje ovog tipa tehnološki gigant prosledio je korisnicima u aprilu tekuće godine, kada su se na meti hakera nalazili uređaji iz 92 zemlje. 

Epl upozorava da su ovakvi napadi velika pretnja po lične i poslovne podatke, brojeve bankovnih računa i sav ostali sadržaj uređaja. Isto tako, kompanija ističe da se njeni stručnjaci bave ovim problemom i čine sve da istraže odakle i u kom trenutku pretnja dolazi. Međutim, budući da su u pitanju vrlo osetljivi sistemi, Epl ne sme da deli previše podataka o napadu, kako ne bi pomogao hakerima u prikrivanju svaki sledeći put.

image