Ovi saveti vam mogu pomoći da ne upadnete u zamke ugostitelja na poznatim turističkim destinacijama

"Ako vidite jelovnik koji je ispisan na više svetskih jezika, bolje potražite drugi restoran", posavetovao je jedan turista na Redditu. Koliko je ovo tačno i na šta još treba obratiti pažnju kada je odabir restorana na poznatim turističkih destinacijama?

Za ljubitelje gurmanluka, putovanja u drugu zemlju su poseban vid uživanja, ali istovremeno i popriličan izazov, jer u moru lokalnih restorana treba pronaći one koji odišu istorijom i kulturom te zemlje i ujedno služe najbolje domaće specijalitete. Kako ne upasti u zamku i ne "zaglaviti" u restoranu koji je samo još jedan u nizu popularnih ugostiteljskih objekata i ništa više od toga?

Hostese na ulazima koje vas vuku za ruku da uđete unutra

U sezoni godišnjih odmora ugostitelji čine sve da privuku goste u svoje lokale, a jedna od taktika jeste i postavljanje hostesa na sam ulaz restorana ili nedaleko od njega. Njihov jedini zadatak jeste da vas uvuku unutra, a kako će to uraditi zavisi od zemlje u kojoj se nalazite. Negde će vam gurati u ruke meni ispisan na više svetskih jezika, negde vam ponuditi bocu pića ili dezert ukoliko se odlučite da ručate kod njih, a negde i u pravom smislu vući za rukav sve dok ne posustanete. 

Spektakularan doček bi trebalo da vas zabrine

Ukoliko vas na vratima restorana dočekaju skoro pa sa rasprostrtim crvenim tepihom, deleći vam šakom i kapom usiljene komplimente, budite oprezni, jer to može biti maska, odnosno paravan za ne tako dobru kuhinju. "Sve što je prenaglašeno, što deluje veštački je tu da skrene pažnju sa onoga što bi zaista trebalo da bude važno, a to je hrana koja se servira", upozorili su stručnjaci. Isto važi i za ekstravagantan, "instagramičan" enterijer - često je on tu samo kako bi što veći broj gostiju dolazio u lokal.

Izuzetna lokacija nije garancija kvaliteta

Ponekad se najbolji restorani lokalne kuhinje nalaze na najskrovitijim mestima u gradu, zabačeni od pogleda hiljade turista. Nasuprot tome, restorani koji se nalaze na izrazito atraktivnim lokacijama (u samom centru grada ili letovališta, u sklopu ekskluzivnih šoping molova i slično) obično nemaju mnogo toga da ponude svojim gostima. Osim toga, na ovakvim mestima vrlo verovatno da ćete hranu platiti i mnogo više, jer zakup takvih lokala zahteva visoke prihode. 

Što je ponuda veća, to su manje šanse da ćete probati prave specijalitete

Meni sa izuzetno širokom ponudom jela takođe može ukazivati na to da se radi o restoranu koji je samo turistička zamka i ništa više, sugerišu eksperti u intervuu za Hafington Post. Takvi lokali će u svoj meni uključiti i popularna jela svetski poznatih kuhinja (italijansku, francusku, američku i slično), dok će od jela domaće kuhinje uključiti samo ona najpoznatija. Prave "bisere" vrlo verovatno nećete ni videti na meniju.