Magazin

Spavate li sa uključenom klimom? Evo šta stručnjaci savetuju

Stručnjaci savetuju da nipošto ne spavate dok u sobi radi klima uređaj. Međutim, kada su temperature izuzetno visoke,kao ovih dana, ovo često deluje skoro nemoguće. Dakle, ne možete da spavate u vreloj prostoriji, ali nije preporučljivo ni da se "smrzavate".
Spavate li sa uključenom klimom? Evo šta stručnjaci savetuju© Canva/AndreyPopov

Nezamislivo je "preživeti" vrele dane bez klima uređaja, a kada naiđe toplotni talas, ni noći nisu ništa hladnije. Zato većina ljudi odluči da danonoćno drži klimu upaljenu i dok spava, a ona neprestano hladi prostoriju. Iako je ovo sigurno prijatno, da li je zdravo?

Postoji nekoliko razloga zašto spavanje dok ovaj rashladni uređaj radi nije preporučljivo, ali ako zaista ne možete da odolite, možete da učinite sledeće da ublažite potencijalne negativne uticaje:

Respiratorni problemi

Ova letnja navika može dovesti do respiratornih problema, posebno kod osoba koje su osetljive na hladan vazduh ili imaju postojeće respiratorne probleme, kao što su astma ili alergije.

Hladan vazduh koji klima uređaj proizvodi može iritirati respiratorni trakt, izazivajući simptome kao što su kašalj, stezanje u grudima i kratak dah. Pored toga, ovi uređaji ako se ne održavaju i čiste na odgovarajući način, mogu da pokrenu cirkulaciju alergena i zagađivača u vazduhu, pogoršavajući respiratorne simptome kod osetljivih osoba.

Da biste ublažili probleme sa disanjem, postavite temperature na umereni nivo, i razmislite o korišćenju ovlaživača vazduha da biste dodali vlagu u vazduh i redovnom čišćenju ili zameni vazdušnih filtera.

Suva koža i oči

Hladan vazduh koji proizvodi klima uređaj može ukloniti vlagu sa kože, što dovodi do suvoće, svraba i perutanja. Slično tome, produženo izlaganje suvom vazduhu može izazvati iritaciju i nelagodnost u očima, pogoršavajući simptome kao što su crvenilo, svrab i zamagljen vid.

Da biste ublažili suvu kožu i oči, osim ovlaživača vazduha za povećanje nivoa vlažnosti u prostoriji, ne zaboravite i nanošenje hidratantne kreme na kožu pre spavanja i po potrebi veštačke suze za oči.

Loš san

Ako je temperatura previše niska ili ako klima uređaj proizvodi buku, ovo može da vam ometa san. Niske temperature mogu izazvati nelagodnost i buđenje tokom noći, dok buka može da vas spreči da utonete u duboke, restorativne faze sna.

Da biste se naspavali, podesite temperaturu na prijatan nivo, koristite čepove za uši da biste blokirali buku i održavajte dosledan raspored spavanja. Pored toga, izbegavajte konzumaciju kofeina ili stimulativne aktivnosti pred spavanje, jer to može ometati početak i kvalitet sna.

Ukočenost mišića

Spavanje u hladnoj sobi sa uključenom klimom može izazvati ukočenost mišića i bolove u zglobovima, posebno ako je telo izloženo niskim temperaturama na duži period. Hladne temperature mogu izazvati kontrakciju i zatezanje mišića, što dovodi do ukočenosti i nelagodnosti. Pored toga, hladan vazduh može pogoršati bol u zglobovima i ukočenost kod osoba sa artritisom ili drugim mišićno-skeletnim stanjima.

Možete da prilagodite temperaturu tako da nije isuviše niska, a takođe je preporučljivo da koristite ćebad ili obučete više slojeva, da bi vam telo ostalo toplo dok spavate. Pred spavanje možete imati i kratku rutinu vežbi istezanja, kako biste opustili mišiće.

Slabljenje imunog sistema

Hladan vazduh može oslabiti imuni odgovor tela i učiniti vas podložnijim virusnim i bakterijskim infekcijama. Produžen boravak na niskim temperaturama takođe može da suzi krvne sudove u gornjim disajnim putevima, smanjujući sposobnost tela da se odbrani od patogena i virusa.

Da biste ovo izbegli, temperatura ne bi trebalo da bude previše niska, redovno perite ruke i izbegavajte bliski kontakt sa bolesnim osobama. Na kraju, obezbedite ventilaciju u spavaćoj sobi, kako bi se minimiziralo širenje patogena u vazduhu.

image