Magazin

Kako pomoći prolazniku kojem je pozlilo na ulici od vrućine

Izrazito visoke temerature koje nemaju nameru da se zaustave ne donose dobro - opasne su po zdravlje, hronični bolesnici ih teško podnose, a ni zdravima nije lako. Utiču na svakog i česte su situacije gde ljudima pozli na ulici, autobuskim stanicama ili prevozu i kada se dogodi da prolaznik padne u nesvest, neophodno je da mu pomognemo. Na pitanje kako da postupimo u takvim situacijama za RT Balkan odgovara dr Milica Komnenić.
Kako pomoći prolazniku kojem je pozlilo na ulici od vrućine© freepik

Talas izrazito visokih temperatura u Srbiji prelazi četrdeseti podeok i stanje jeste i biće alarmanto - sa Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", "upanjeni" su crveni alarmi koji signaliziraju vreme veoma opasno po zdravlje. Na nama je da se čuvamo koliko možemo, odnosno da pokušavamo da ne izlazimo u periodu od 9 do 17 časova, ali zbog posla ili neizbežnih obaveza, nismo uvek u mogućnosti da poslušamo ovaj savet.

Zbog visokih temeratura, ljudima često pozli napolju, te je neophodno da im ukažemo pomoć:

"Kada nekom pozli napolju bilo bi dobro da mu se da nešto slatko, jer zbog vrućina dolazi do varijacija u šećeru, pa ako je nizak šećer biće mu bolje, a ako je već visok - neće mu škoditi. Naravno, koristiti i vodu umiti ga, da se rashladi. U situacijama kada ne može da ustane, pozvati hitnu pomoć", kaže doktorka Milica Komnenić i dodaje: "Ukoliko je osoba pala ili ima vrtoglavicu i slično, spustiti na pod i ne podizati je po svaku cenu", ističe dr Milica Komnenić .

Ne izlaziti bez flašice vode napolje

Vrelina nas očekuje i narednih dana, te bi trebalo da poslušamo doktore koji savetuju da ne izlazimo iz domova bez vode, jer je u ovom periodu posebno bitna hidratacija. Takođe, trebalo bi oblačiti laganu garderobu od prirodnih materijala i svetlih boja, a neizostavni su šeširi, kačketi i naočare za sunce. Što se tiče hrane, dobrodošli su lagani obroci, salate, voće.

Bitno je rashlađivati i svoj dom

Takođe je važno zbog sveopšteg zdravlja da kuću držimo rashlađenu i bilo bi dobro da temeraturu bude ispod 32 stepena tokom dana i 24 stepena tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do 2 godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.

Prepruka je da se iskoristi noćni vazduh da se rashladi dom - otvoriti sve prozore i držati roletne podignute tokom noći i ranog jutra, kada je spoljašna temperatura niža.

Smanjite toplotno opterećenje u svom stanu ili kući u najtoplijem delu dana. Zatvorite prozore i prozorske zastore, posebno one na sunčanoj strani. Isključite veštačko osvetljenje i sve električne uređaje koji nam nisu neophodni. Okačiti vlažne čaršave na otvorene prozore kako biste rashladili vazduh u sobi, ukoliko nemamo klima uređaj, piše na sajtu Instituta.

image