Magazin

Kako tehnologija može da otkrije da li vas partner vara

Ako sumnjate da partner nešto krije od vas, ali ga nikada niste "uhvatili" da radi nešto pogrešno, tehnologija vam može dati neke odgovore. Sakrivanje ekrana, vrsta aktivnosti na društvenim mrežama, pa čak i aplikacije za mape mogu da ponude detalje o neobičnom ponašanju partnera.
Kako tehnologija može da otkrije da li vas partner vara© Freepik/freepik

Telefoni i kompjuteri mogu da beleže većinu naših aktivnosti, uključujući i one vezane za romantični život. Ako sumnjate da vaš partner nešto krije od vas, ali nemate dovoljno ubedljivih dokaza, možete se osloniti na tehnologiju. Sledećih nekoliko primera vam mogu potvrditi da li je osoba sa kojom ste u vezi odana.

Krije svoje uređaje

Većina ljudi ne voli da im drugi posmatraju ekran kada koriste telefon ili kompjuter, tako da ovo ponašanje može da bude sasvim uobičajeno. Međutim, ako ovo radi njihov partner, verovatno im neće smetati - osim ako nemaju nešto da kriju.

Ako partner uvek drži telefon blizu, okreće ekran nadole kada ga ostavlja na ravnoj površini, postaje napet kada se približite uređaju, to mogu biti znaci upozorenja. Isto važi i ako mnogo vremena provode na telefonu, ali nikada nemaju uključen zvuk za notifikacije i pozive. To može značiti da pokušavaju da sakriju bilo koji "tehnološki trag" na koji možete posumnjati.

Nepoznate apikacije

Partner koji vara verovatno neće ostaviti dokaze koji se lako mogu pronaći, kao što je dopisivanje na klasičnim aplikacijama koje tome služe. Umesto toga, možda će ih "sakriti" i promeniti im ime i ikonicu. Na primer, aplikacija koja navodno služi kao igrica, kalkulator, "fitnes asistent" ili slično može zapravo biti za dopisivanje. Ako se na uređaju vašeg partnera nalaze ove vrste aplikacija, to može biti znak upozorenja.

Brisanje tragova

Oni koji koriste tehnologiju da bi varali će redovno brisati svoje tragove sa platformi. To može da bude brisanje istorije na internet pretraživaču, prazna aplikacija za poruke, prazna digitalna "kanta za smeće", mejlovi...

Dok ima inih koji često "čiste" svoje uređaje na ovaj način, ova navika postaje skoro svakodnevna za one koji pokušavaju da prikriju svoje onlajn aktivnosti.

Nekada je moguće da povratite sve izbrisane informacije, u zavisnosti od aplikacije i uređaja. Ako sumnjate da partner nešto krije, možete pokušati ovu metodu.

Uvek je "zauzet"

Korišćenje kompjutera i telefona je neizbežno za većinu savremenih poslova, ali ne zahteva baš svaki da budete dostupni onlajn u bilo koje doba dana (ili noći). Ako vaš partner neobično mnogo vremena provodi za telefonom/kompjuterom/tabletom, uz izgovor da je "samo mnogo zauzet", to može da bude "crvena zastavica".

Lokacije

Još jedan trag koji može biti od pomoći je pregledanje aplikacija za mape. Na primer, ako se na mapama u partnerovom telefonu često pokazuje ista lokacija ili više različitih lokacija koje vam partner nikada nije spomenuo, a na kojima je očigledno boravio, onda to može biti zabrinjavajuće. Ovo posebno važi ako partner često izlazi bez vas, uz izgovor da se "sastaje sa prijateljima" ili "ide da radi".

"Lajkovanje" provokativnih objava

Normalno je da će korisnici društvenih mreža "lajkovati" sadržaj koji im se dopada, ali ovo može biti mač sa dve oštrice. Ako primećujete da partner često "lajkuje" sugestivan i provokativan sadržaj, to može biti zabrinjavajuće. Možete pregledati koju vrstu društvenih profila ili influensera prati, da li je njihov sadržaj prikladan - ako je odgovor ne, to je veliki znak nepoštovanja i jasno govori da je veza u opasnosti.

image