Magazin

Ovo su 3 najčešće greške kada je reč o nezi kože

O tome koliko je važno nanositi zaštitni faktor prilikom izlaska napolje znaju čak i vrapci na grani. Međutim, i pored toga što se o ovoj temi neprestano priča, mnogi od nas ovo rade pogrešno. Osim toga, postoje još 2 greške za koje dermatolozi smatraju da su jako štetne.
Ovo su 3 najčešće greške kada je reč o nezi kože© Canva / Rido

Nega kože je tema koja je uvek aktuelna, a naročito u letnjem periodu kada je većim delom dana ona izložena suncu. Neke od grešaka koje činimo imaju veze sa tim, a neke su prisutne i tokom ostatka godine. 

Greška broj 1: Previše nege ima suprotan efekat

Naša koža je poput štita, koji čini da agresori iz spoljašnje sredine, poput čestica zagađenja iz vazduha, alergena i slično, ne dospeju u organizam. Preterivanje u nanošenju različitih preparata potencijalno može oštetiti tu prirodnu barijeru i dovesti ne samo do prodora štetnih supstanci u organizam, već i do iritacija na samoj koži. Crvenilo, suva koža i sitne površinske lezije mogu biti znak da je koži potreban odmor, odnosno da je došlo do prezasićenja različitim proizvodima, naveo je Ron Robinson, hemičar u kozmetičkoj industriji, za Njujork Post.

Greška broj 2: Nedovoljna zaštita od sunčevih zraka

Eksperti za negu kože ne prestaju da naglašavaju važnost korišćenja proizvoda za zaštitu od štetnih UVA i UVB zraka. Ono na šta oni posebno skreću pažnju jeste pravilno nanošenje ovih kozmetičkih preparata. Prvo i osnovno: oni bi trebalo da se koriste tokom čitave godine. Drugo, ništa manje važno: preparate bi trebalo aplicirati i na delikatne delove tela, budući da je koža na tim delovima neuporedivo tanja, a samim tim i podložnija zračenju. Vrat, očni kapci, uši, usne, dekolte i šake su mesta koja bi posebno trebalo štititi.

Greška broj 3: "Kopiranje" nege od prijateljica ili članova porodice

Svako od nas je individua za sebe, pa je i nega kože nešto što bi trebalo da apsolutno bude prilagođeno našim potrebama. Čak i ukoliko je tip kože isti, određeni proizvodi jednoj osobi mogu u potpunosti odgovarati, a kod druge izazvati lošu reakciju i dovesti do pojave iritacija. Zato se uvek preporučuje da se prilikom odabira proizvoda za negu konsultuju stručnjaci u toj oblasti, kao i da se svako od nas oslanja na lično iskustvo, a ne isključivo na preporuke prijatelja, influensera ili članova porodice.

image