Magazin

Roditeljski burnaut: sve više premorenih i "izmučenih roditelja"

Roditeljski posao je najteži posao na svetu, a obaveze i dužnosti menjaju se i dodaju kako dete raste. Dugotrajni život pod stresom, kombinovan sa drugim životnim obavezama, dovode do toga da se stvori osećaj neadekvatnosti u roditeljskoj ulozi, takozvani burnaut roditeljstva.
Roditeljski burnaut: sve više premorenih i "izmučenih roditelja"© freepik/upklyak

"Roditeljsko sagorevanje (burnaut) je fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost koju čovek oseća usled hroničnog stresa kao posledice roditeljstva", kaže doktor Pudža Agarval, neurolog.

Manifestacije ovog stanja su od razdražljivosti, odnosno stanja u kome se roditelj lako naljuti, pa do emocionalnog distanciranja od deteta. Mnogi počinju da sumnjaju u svoje roditeljske sposobnosti, osećajući se neadekvatno i zbunjeno, a propratno se mogu javiti zaboravnost i/ili pojačano osećanje anksioznosti ili depresije. 

Roditeljstvo je posao nema plaćeni odmor, niti odlazak kući sa njega, ne postoji beneficirani radni staž, a o penziji ne može da se mašta čak ni kada deca porastu. 

Dodatne otežavajuće okolnosti menjaju se od generacije do generacije, a nedavni "lokdaun" je najviše pogodio većinu roditelja. 

Kako pomoći sebi i pronaći rešenje za stalni osećaj tenzije

Pričajte o tome sa drugim roditeljima 

Priznati da prolazite kroz burnaut nije uvek lako, jer se većina roditelja oseća izolovano pa čak i posramljeno. Međitim, otvoren razgovor sa drugima, pružiće podršku ali i manji osećaj usamljenosti, pre svega kroz saznanje da veliki broj porodica prolazi kroz iste probleme.

Budite iskreni u proceni svog stresa

Tokom karantina, mnogi roditelji su doživeli burnaut, ali nisu svi prošli isto. "Nivo burnauta zavisio je od toga kako su roditelji doživeli zatvaranje. Za neke je to bila prilika da napokon provedu vreme sa svojom decom, dok su drugi to videli kao noćnu moru. Predvidljivo, oni sa negativnom perspektivom prijavili su povećan osećaj iscrpljenosti u roditeljstvu", kaže doktor Izabela Roskam, profesor psihologije na belgijskom univerzitetu. 

Ukoliko vaše dete nema posebne potrebe ili poseban vid nege, koja dodatno iscrpljuje, pronađite šta je to što vam stvara stres u odgajanju deteta. Nekada na ovo pitanje nije lako odgovoriti, ali kada pronađete odgovor već ste na pola puta do rešenja. 

Uvedite male promene u svoju rutinu

Neke velike stvari ne mogu se promeniti preko noći, ali ono što možete da promenite je da olakšate sebi su stvari koje neko drugi može da učini za vas. Na primer, možete da zamolite za pomoć u kući, da platite nekoga da očisti kuću ili da naručite hranu. Olakšajte sebi u onim stvarima u kojima vaše prisustvo nije neophodno. 

Primenite brze tehnike vraćanja kontrole

Neke tehnike baziraju se na našim osnovnim potrebama ili na vežbama koje nam skreću pažnju kako bi dobili dovoljno vremena da reagujemo. Dve tehnike kao pomoć nudi magazin "Grejter gud".  

  • tehnika STOP - duboko udahnite, osetite svoja stopala i težinu svog tela, obratite pažnju na sva svoja čula. Procenite šta osećate i o čemu mislite. Nastavite nakon ove male pauze.
  • HALT ("HALT - Hunger, Anger, Loneliness, Tiredness) pokušajte da osvestite da li osećate Glad, Umor, Ljutnju ili Usamljenost, jer među svim problemima koje osećate, nekad je zapravo samo jedna od osnovnih potreba nezadovoljena. 

Dozvolite sebi da priznate da je roditeljstvo zaista teško

Pored sreće koju roditeljska uloga sobom nosi, vi ste dobili najveću odgovornost u svom životu. Odgajati drugo živo biće i spremiti ga za samostalni život je preteško. Ukoliko tome dodate i druge okolnosti poput finansijske krize, neizvesnosti, pandemije, ostanak bez posla, nekada taj posao izgleda nemoguć.

Napustite verovanje da morate da budete "savršeni"

Ne postoje savršeni ljudi, pa samim tim ni savršeni roditelji. Zbacite taj nivo tereta sa vaših leđa, jer ste vi baš onakvi kakvi trebate vašem detetu i niko sem vas tu ulogu ne može bolje da odigra. Težnja ka savršenstvu je velika odgovornost a vi već imate dovoljno obaveza. 

Osećaj neadekvatnosti i usamljenosti je teško priznati, ali kada jednom izađete iz čaure da niste dovoljno dobri i savršeni, videće mnoge oko vas koji se bore sa istim ili sličnim problemima. Upravo drugi roditelji će vas najbolje razumeti na teškom putu roditeljstva, ali ne oklevajte da se obratite stručnim licima, takođe. Roditeljstvo jeste težak posao i neretko se burnaut nađe svakome na putu, ali je i najlepši posao u kome ste baš vi takvi kakvi jeste, nezamenljivi. 

image