Magazin

Najčešće greške prilikom uzimanja vitamina

Nedostatak sunčeve svetlosti i ograničen izbor voća i povrća, koji su prirodni izvor vitamina i minerala, glavni su uzročnici opadanja imuniteta u zimskom periodu. Međutim, uzimanje vitamina "na svoju ruku" ne samo da nije preporučljivo, već u pojedinim slučajevima može biti i opasno po organizam, navodi za RT Balkan farmaceut Marionela Ivanković.
Najčešće greške prilikom uzimanja vitamina© freepik/freepik

"Uzimanje biološki aktivnih dodataka, vitamina i minerala bez preporuke lekara je greška koju čini većina naše populacije, a posebno mladi ljudi u želji da podignu imunitet i ojačaju organizam. Ipak, važno je napomenuti da na taj način oni samo preopterećuju svoj organizam, budući da on apsorbuje samo one supstance koje su mu potrebne i u količinama koje su mu neophodne zaa pravilan rad", navodi Marionela, i dodaje da je hipervitaminoza, odnosno prezasićenost vitaminima, pojava sa kojom se često susreće.

"Vitamin D3 jedan je od vitamina koji je u hroničnom deficitu u ljudskom telu, kada posmatramo naše područje. I onda se dogodi sledeće: pacijent, želeći da podigne nivo vitamina D3 uzima zasebno vitamin D3, ali i komplekse drugih vitamina, koji pored ostalih sadrži i D3. Naravno, doći će do određenog vida "predoziranja"".

Kada je opravdano uzimanje vitamina "na svoju ruku"

Uzimanje vitamina i minerala trebalo bi da se radi ne samo po preporuci lekara, već i na osnovu prethodno odrađenih analiza krvne slike, koje će pokazati koji vitamini i minerali nedostaju organizmu. Ipak, postoje ekstremne situacije u kojima je dopustivo da se vitamini uzimaju samostalno. Primera radi, razboleli ste se, preležali virus gripa ili neku drugu infekciju i osećate da je organizmu potrebna "pomoć" kako bi povratio izgubljenu energiju i vitamine. U takvoj situaciji, kratkoročno uzimanje vitamina (u trajanju do mesec dana) može imati pozitivan učinak.

Kombinacije vitamina

Vitamin A

Vitamin A obavlja mnoge važne funkcije u našem organizmu, reguliše sintezu proteina, učestvuje u formiranju kostiju, pospešuje rast ćelija i usporava starenje. U kombinaciji sa vitaminima C i E potpuno je kompatibilan i ne poništava njihovo međusobno dejstvo: vitamin E štiti vitamin A od oksidacije, dok je vitamin C prirodni katalizator vitaminima A i E i pojačava njihovo delovanje. Takođe, vitamin A kompatibilan je i sa mineralima poput cinka (koji poboljšava njegovu apsorpciju) i gvožđa, dok se njegovo kombinovanje sa vitaminima B12 i K ne preporučuje, budući da poništava njihovo dejstvo.

Vitamini B grupe

Vitamini B grupe neophodni su za pravilan i nesmetan rad nervnog i muskularnog sistema, a u velikoj meri utiču i na kvalitet kose, kože i noktiju. Kombinacija vitamina B2 i B6 školski je primer odličnog para, budući da je vitamin B6 u neaktivnom obliku sve dok njegovo dejstvo ne aktivira vitamin B2. On ujedno pojačava i pozitivna dejstva cinka, koji pomaže apsorpciju vitamina A. Vitamin B5 preporučljivo kombinovati sa vitaminom B12.

Vitamin C

Vitamin C jedan je od najjačih antioksidanata koji redukuje nepovoljno dejstvo slobodnih radikala na naš organizam i smanjuje oksidativni stres kome smo izloženi usled neizbalansirane ishrane i visokog stepena zagađenja. Prilikom upotrebe, preporučljivo je kombinovati ga sa gvožđem i hromom, čije će aktivne supstance najbolje doći do izražaja zahvaljujući upravo vitaminu C.

Vitamin D

Poznato je da se vitamin D3 prirodno stvara i dobija sunčanjem, a budući da je pred nama period duge i hladne zime bez mnogo sunčeve svetlosti, deficit ovog vitamina skoro je zagarantovan. Brojne studije pokazuju da se najbolji rezultati postižu ukoliko se on uzima u kombinaciji sa vitaminom K2, imajući u vidu da oba vitamina igraju važnu ulogu u metabolizmu kalcijuma u organizmu, kao i u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju.

Vitamin K

Glavnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi igra upravo vitamin K, koji se prirodno kod zdravih odraslih osoba neprestano sintetiše u gastrointestinalnom traktu. U kombinaciji sa kalcijumom, odgovoran je za snagu i zdravlje kostiju, kao i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

image