Magazin

Šta nam lice govori o zdravstvenom stanju

Ako su "oči ogledalo duše", onda je lice ogledalo pravog stanja u organizmu
Šta nam lice govori o zdravstvenom stanju© freepik/freepik

Lice je jedan od najekspresivnijih delova tela jer se mnogo toga može reći o osobi iz njenog lica, a prve promene će čovek najpre videti sam tokom svakodnevnih rituala nege.
Poseta lekaru takođe dokazuje da je lice veoma važan aspekt dijagnostike, jer se lekari delimično oslanjaju i na posmatranje vašeg lica da bi postavili dijagnozu. Određeni simptomi se mogu manifestovati na vašem licu, što vašem lekaru može dati važne naznake o osnovnom zdravstvenom stanju, prenosi medicinski časopis "VebM".

Vaše telo možda pokušava da privuče vašu pažnju i daje vam znakove koji mogu biti ispisani na vašem licu a kako je koža najveći organ čoveka, upravo na njoj "pišu" mnoge informacije koje se mogu povezati sa stanjem organizma. Koje su to promene na licu koje mogu ukazivati na bolest?

Ukoliko deluje kao da je koža žuća, to može ukazivati na žuticu, bolest koju karakteriše povećan nivo bilirubina u krvi, a povećanje je znak da jetra ne radi kako treba. Hepatitis i alkoholizam su najčešće bolesti čiji je uzrok nepravilan rad jetre. Ukoliko postoji kamen u žuči, koji blokira rad ovog organa, to može uticati i na nepravilan rad jetre. Svakako bi trebalo potražiti savet lekara, i krenuti sa terapijom, kako bi jetra mogla neometano da radi. 

Na koži se mogu pojaviti osipi, koji mogu imati mnogo uzroka. Ukoliko se ponavlja osećaj peckanja i svraba, a istovremeno se pojavi i pekući osećaj na skalpu glave, kao i plikovi, često je uzrok celijaklija. Celijaklija je bolest koja je nastala usled nemogućnosti tela da obradi gluten iz hrane. Ne bi trebalo pre odlaska lekaru na svoju ruku prekidati uzimanje namirnica sa glutenom, jer će rezultati biti nepotpuni.

Ukoliko se u centralnom delu lica pojavi crvenilo ili rumenilo moguće je da je ono izazvanom rozaceom. Često se pojavljuje kod osoba svetlije puti, koje imaju osetljiviju kožu i burnije reakcije na preparate ili promene vremena. Javlja se kao naglo rumenjenje u licu, a može se pojaviti kao takvo nakon tuširanja ili izlaganja suncu. Još uvek nije pronađen tačan uzrok javljanja rozacee, a lekari tumače razvoj ove bolesti genetikom a nekada spoljašnjim uticajem. Za neke od jačih oblika ispoljavanja prepisuju se antibiotici, ali bi i nanošenje kreme za sunčanje, izbegavanje začinjene hrane moglo takođe da pomogne kod slabijih simptoma.

Ukoliko oči deluju otečeno, kao da je cela oblast oko oka puna vode, ako nije u pitanju manjak sna obično je reč o konzumiranju slane hrane. Otok oko očiju bi trebaloda prestane ukoliko se ograniči količina soli. Međutim, nekada mogu nastati zbog nepravilnog rada hormona, zbog čeka bi trebalo posetiti stručnjaka koji će prepisati adekvatnu terapiju. 

Crvene oči, koje svrbe često su uzrok alergija, mada u poslednje vreme zbog svakodnevne izloženosti ekranima kompjutera mnogi ljudi pate od ove neprijatne pojave. Međutim, pojava koja bi zahtevala posetu lekaru je  konjuktivitis koji može biti zarazan ukoliko je izazvan bakterijama. Uspešno se bakterijski konjuktivitis leči antibioticima, a alergijski konjuktivitis se leči lekovima za suzbijanje alergija, antihistaminicima.

U zimskim mesecima su česta pojava su ispucale usne, usled hladnog vazduha i čestog izlaska iz toplog na hladno. Hidratacija usana u ovom periodu pomaže kod ovog problema koji se lako rešava. Međutim, ako stalno imate suve usne uprkos tome što su dobro hidrirane, možda postoji zdravstveni problem. Ispucale usne mogu biti simptom problema koji se odnoci na funkciju znojnih žlezda, kao što je hipotireoza ili dijabetes. Osim toga, suve usne mogu biti i simptom nedostatka određenih vitamina B, nedostatka folne kiseline, ekcema, psorijaze, dermatitisa ili alergijske reakcija reakcije na lek.

Još jedan razlog za odlazak lekaru mogu biti desni koje su bolne ili krvare. Najčešće je u pitanju bolest desni - gingivitis, koji ukoliko se ne tretira na vreme može preći u paradentozu. Paradentoza je uzročnik gubljenja zuba, a često je pored genetske uslovljenosti, povezana i sa lošom oralnom higijenom. Neretko ovo oboljenje nastaje kao posledica srčanih problema ili dijabetesa. Preporuka je pored odlaska stomatologu, potražiti i savet lekara kako bi se uklonile sumnje na druge bolesti. 

Asimetrija lica. Iskrivljeno, asimetrično lice može biti jedan od prvih znakova moždanog udara. Asimetrija lica takođe može biti simptom Belove paralize, stanja koje uzrokuje privremenu slabost ili paralizu mišića lica. 

Maljavost lica
Višak dlaka na licu kod žena, posebno duž linije vilice, brade i gornje usne, može značiti da imaju sindrom policističnih jajnika (PCOS). Ovo je hormonski disbalans u kojoj su nivoi muških hormona povišeni. Ako kao žena imate dlake na licu, nema potrebe da odmah pretpostavljate da imate PCOS, jer rast dlaka na licu kod žena takođe može biti uzrokovan insulinskom rezistencijom. Višak insulina u telu može stimulisati jajnike da proizvode androgene (muške hormone). Takođe, maljavost na licu se može javiti i kod žena sa visokim nivoom holesterola i  kod žena u menopauzi.

Neke promene na licu mogu pokazati koliko je zdravlje narušeno, ali ne mogu da predstave potpunu sliku bez posete stručnjaku, koji će znati koje parametre da istraži kako bi potvrdio bolest ili pomogao da se na pravi način tretira određena oblast na licu. 

image