Rusija

"Njujork tajms": Kijev nije poslušao SAD oko atentata na Gerasimova, general pokvario planove

Vašington se plašio da bi ubistvo ruskog načelnika generalštaba Valerija Gerasimova izazvalo direktan sukob između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država
"Njujork tajms": Kijev nije poslušao SAD oko atentata na Gerasimova, general pokvario planovewww.globallookpress.com © MOD Russia

Vašington je navodno pokušao da odvrati Kijev od namere da ubije načelnika ruskog Generalštaba, prvog zamenika ruskog ministra odbrane, generala armije Valerija Gerasimova, izvestio je "Njujork tajms".

List citira "tajne borbene planove, presretnute razgovore i intervjue sa ruskim vojnicima i poverljivim licima Kremlja", kao i neke neimenovane američke zvaničnike.

Kako "Njujork tajms" navodi, SAD su saznale za navodne planove Gerasimova da poseti prve linije bojišta Rusije i Ukrajine krajem aprila, ali su odlučili da sakriju informacije od Ukrajine strahujući da bi pokušaj ubistva dovede do rata između SAD i Rusije.

Ukrajinska vojska je navodno ipak došla do informacija o Gerasimovoj poseti, zbog čega su američki zvaničnici od Kijeva tražili da obustavi napad na ruskog generala, zahtev je podnet nakon konsultacija sa Belom kućom, navodi američki list.

"Rekli smo im da to ne rade", rekao je za list visoki američki zvaničnik. "Rekli smo im da je previše".

Ukrajinska vojska je ipak izvršila napad na mesto gde su verovali da se nalazi general. Gerasimov ni na koji način nije bio pogođen udarom, navodi američki list, dodajući da je napad navodno naterao ruske najviše vojne komandante da "smanje" svoje posete frontu.

Rusija nikada nije zvanično potvrdila Gerasimovu posetu fronta u aprilu. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, načelnik Generalštaba je početkom jula posetio ruske trupe u Ukrajini, sastao se sa visokim oficirima i saslušao izveštaje o vojnoj operaciji, kao i borbenu podršku trupa.

Njegova poseta je navodno usledila nedelju dana nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao na front da uruči najviša državna priznanja vojnicima uključenim u sukob.

Ministarstvo odbrane nije pominjalo nijedan ukrajinski napad na ministra ili načelnika Generalštaba u to vreme.

Još početkom maja, "Njujork tajms" je objavio izveštaj o navodnom ukrajinskom napadu na Gerasimova. U izveštaju se citira anonimni ukrajinski zvaničnik koji je tvrdio da je prilikom napada promašen cilj, ali da je odneo živote oko 200 vojnika, uključujući najmanje jednog generala.

Moskva nikada nije potvrdila nijednu od ovih tvrdnji.

image