Svet

Arestovič priznao da je planirao ubistvo Gerasimova: Otkriću vam strašnu tajnu

Ukrajinska vojska je bombardovala i potpuno raznela štab u kome se nalazio ruski general ali je on uspeo da ode pre toga, priznao je Aleksej Arestovič
Arestovič priznao da je planirao ubistvo Gerasimova: Otkriću vam strašnu tajnuwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Savetnik kancelarije Vladimira Zelenskog Aleksej Arestovič je potvrdio da su ukrajinske vlasti pokušale da ubiju zamenika ruskog ministra odbrane Valerija Gerasimova.

"Otkriću vam strašnu tajnu. Gerasimov je bio u Izjumu i mi smo krenuli u napad. To je bilo u drugoj polovini aprila ili početkom maja. Bombardovali smo i potpuno razneli štab u kome je bio, ali je Gerasimov uspeo da ode pre toga", rekao je Arestovič u razgovoru sa Markom Fejginom, objavljenom na njegovom Jutjub kanalu.

"Njujork tajms" je ranije pisao da su američki zvaničnici pokušali da spreče ukrajinske vlasti da organizuju atentat na Gerasimova, strahujući od sukoba sa Rusijom. Kako navodi izdanje, američka strana je, znajući za generalovu planiranu posetu fronta, zatajila Kijevu ovu informaciju, plašeći se da ne bude uvučena u sukob.

Rusija nikada nije zvanično potvrdila Gerasimovu posetu fronta u aprilu i nije pominjala nijedan ukrajinski napad na ministra ili načelnika Generalštaba u to vreme.

Još početkom maja, "Njujork tajms" je objavio izveštaj o navodnom ukrajinskom napadu na Gerasimova. U izveštaju se citira anonimni ukrajinski zvaničnik koji je tvrdio da je prilikom napada promašen cilj, ali da je odneo živote oko 200 vojnika, uključujući najmanje jednog generala.

Moskva nikada nije potvrdila nijednu od ovih tvrdnji.

image