Sport

UEFA je protiv odlaska Rusije u azijski fudbal - "To bi bio ozbiljan udarac"

Rusi su sve bliže da se presele u azijsku fudbalsku konfederaciju, a to nije scenario koji bi UEFA volela da se dogodi
UEFA je protiv odlaska Rusije u azijski fudbal - "To bi bio ozbiljan udarac"Getty © Clive Rose / Staff

Evropska fudbalska unija (UEFA) u martu ove godine uvela je sankcije svim ruskim klubovima i reprezentacija zbog ratnih dešavanja u Ukrajini. Zabranila im je nastupe u međunarodnim mečevima, u sklopu dodatnih sankcija protiv Ruske Federacije.

Od tada, u nekoliko navrata su se pojavljivale indicije da bi FS Rusije mogao da se preseli u azijsku konfederaciju, ali tako nešto UEFA ne želi da se dogodi, najnovija su saznanja ruskih medija.

Nakon skoro čitave godine u kojima ruski fudbal trpi zbog sankcija UEFA, tamošnja seniorska reprezentacija ostala je čak i bez prilike da tokom 2023. godine igra kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Zbog svega toga, Fudbalski savez Rusije je počeo da razmatra mogućnost da se preseli u azijsku konfederaciju, po čemu bi njihova reprezentacija mogla da igra u azijskim takmičenjima, dok bi ruski klubovi mogli da se nadmeću u azijskoj Ligi šampiona. I dok se u petak čeka odluka FS Rusije, UEFA je rešila da pošalje poruku da je protiv takve akcije Rusa.

"Evropska fudbalska unija, bez obzira na sadašnju situaciju, ne želi da Rusija povuče svoje članstvo iz organizacije. UEFA je spremna za varijantu, čim to geopolitička situacija dozvoli, da ponovo integriše ruski fudbal u svoje okrilje. Za UEFA bi bio ozbiljan udarac ako bi se Rusija povukla", piše ruski "Čempionat" na osnovu svojih izvora u Nionu.

Sada se čeka potez FS Rusije...

image