Sport

MOK planira sramnu odluku za Igre u Parizu i sve to da bi naštetio Rusiji

Prvi čovek Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) Umar Kremljov najavio je da će biti doneta sramna odluka koja se tiče olimpijske budućnosti ovog sporta
MOK planira sramnu odluku za Igre u Parizu i sve to da bi naštetio RusijiGetty © Julian Finney

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) planira da ukine boks sa Igara u Parizu 2024. godine i to da bi naštetio Rusiji, ističe Kremljov.

Kremljov je otkrio plan MOK-a za koji dodaje da je u pitanju samo još jedan način da se sport iskoristi u političke svrhe. Takođe, tvrdi da MOK pokušava da potkopa vođstvo svetskog boksa.

Međunarodna bokserska asocijacija poslala je pismo nacionalnim federacijama, nakon što je otkriveno da MOK razmatra uklanjanje boksa iz programa u Parizu 2024.

Dokument su potpisali Kremljov i generalni sekretar Jorgos Jerolimpos.

"Ne pišemo vam danas sa radošću ili zadovoljstvom, jer mnoge naše zemlje članice kreću u sezonu praznika", počinje se u pismu.

"Moramo da se pozabavimo najnovijim napadom na sportiste pod okriljem IBA i samu organizaciju od strane MOK-a, kako bi novo rukovodstvo nastavilo sa posvećenošću da ostanemo zdrava i nezavisna organizacija, očišćena od prethodnih pitanja upravljanja i, na kraju, finansijski nezavisna, održiva organizacija."

Na nedavno završenom Globalnom bokserskom forumu u Abu Dabiju, Kremljov je osudio ponašanje Međunarodnog olimpijskog komiteta i njegov pristup okarakterisao rečima "zavadi, pa vladaj".

"Uvek smo radili i nastavićemo da radimo u najboljem interesu nacionalnih federacija, sportista i trenera. Kristalno je jasno da će naši akteri i bokserska porodica nastaviti da budu ujedinjeni", dodaje se u pismu.

Navodno, motiv zbog kojeg MOK želi da izbaci boks iz programa Igara jeste nedavni sponzorski ugovor koji je IBA potpisala sa ruskom naftnom kompanijom "Gasprom".

Međutim, Kremljov veruje i da su ovakvi potezi najavljeni i zbog njegovih dobrih odnosa sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Olimpijske igre su globalno sportsko bogatstvo koje pripada sportistima svih sportova i ne može biti oruđe iznuđivanja međunarodnih sportskih federacija iz čisto političkih razloga, kao što se sada neprihvatljivo dešava."

"Uz to, IBA će nastaviti da se bori za svoje sportiste, trudićemo se da osiguramo da imate svaku priliku i jednako pravo da učestvujete na Olimpijskim igrama, bez diskriminacije i odvojeno od politike, koja je sada postala 'normalan' pristup."

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah demantovao je navode da čelni ljudi MOK-a odbijaju da sarađuju sa IBA dok je na čelu Umar Kremljov, iako je on u pismu dodao da veruje da će se progon boksera nastaviti dok se ne promeni rukovodstvo.

"Jasno je da će progon sportista pod okriljem IBA biti nastavljen dokle god oni ne postignu da imaju svoje rukovodstvo u organizaciji i potpunu kontrolu boksa. Diskriminacija usmerena ka rukovodiocima IBA i njihovim partnerima, zasnovana na državljanstvu, direktno protivreči Olimpijskoj povelji i samo naglašava pitanje manipulisanja sportistima i sportom u geopolitičke svrhe", zaključuje se u pismu Kremljova.

Boks je jedan od sportova koji je u olimpijskom programu od prvih Igara 1904. godine, sa izuzetkom 1912. Stokholmu, pošto ga je tadašnji švedski zakon zabranjivao.

Od 2012. i takmičenja u Londonu, za olimpijske medalje u boksu bore se i žene.

Olimpijske igre u Parizu na programu su od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

image