Svet

"Fajnenšel tajms": Povratak velikog rata – Moskva nepokolebana na frontu

Prekretnica rusko-ukrajinskog sukoba je trenutak dolaska generala Sergeja Surovikina na čelo ruskih snaga
"Fajnenšel tajms": Povratak velikog rata – Moskva nepokolebana na frontuwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Analizirajući specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, vojni zvaničnici i analitičari tvrde da se "veliki rat vratio", a s tim i potreba za obimnim zalihama oružja kako bi sukobljene strane izdržale borbe visokog intenziteta.

"Zapadni saveznici" poslali su Ukrajini više od 40 milijardi dolara vojne pomoći, a SAD će im obezbediti i sistem protivvazdušne odbrane "patriot", kao deo novog paketa naoružanja vrednog 1,85 milijardi dolara.

Međutim, Moskva je i dalje nepokolebljiva u svojim vojnim ciljevima iako nije pokrenula veliku kopnenu ofanzivu, rezimira "Fajnenšel tajms" dosadašnji tok ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Kao prekretnicu rusko-ukrajinskog sukoba ovaj medij ističe trenutak dolaska generala Sergeja Surovikina na čelo ruskih snaga u Ukrajini. Putin je u oktobru 2022. imenovao ovog veterana rata u Siriji. Reč je o "verovatno najkompetentnijem komandantu kojeg je Rusija postavila", izjavila je Dara Masikot, ruski vojni ekspert u Rand korporaciji, istraživačkom centru sa sedištem u SAD.

Surovikin je pojačao ruske linije fronta regrutima; nedavna regrutacija obezbedila je oko 300.000 vojnika. Takođe je osmislio strateški uspešno povlačenje iz Hersona.

Ove jače odbrambene pozicije smanjuju šanse za uspešnu ukrajinsku zimsku kontraofanzivu koja bi presekla kopneni most koji prolazi duž obale Azovskog mora i povezuje Rusiju s Krimom, iako zapadni vojni analitičari i dalje smatraju da je prodor moguć.

"Ukrajinske snage suočavaju se sa sopstvenim problemima. Njihove žrtve su velike, mnogi nisu adekvatno obučeni, neke jedinice očigledno pate od ekstremnog umora i potrebno im je više oružja i municije", zaključio je jedan zapadni savetnik za odbranu.

image