Rusija

Direktor "Gasproma" : Počeo rad na gasnom čvorištu u Turskoj

Čvorište će obezbediti transparentne i fer cene na tržištu, poručio je Aleksej Miler
Direktor "Gasproma" : Počeo rad na gasnom čvorištu u Turskojwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Generalni direktor "Gasproma" Aleksej Miler izjavio je da je ta kompanija započela rad na projektu gasnog haba u Turskoj, koji će omogućiti da se obezbedi transparentno formiranje cena na tržištu prirodnog gasa, prenosi "TASS".

"Počeli smo da radimo na projektu gasnog čvorišta u Turskoj. Ova odluka je doneta na nivou lidera dve države i već smo počeli njenu praktičnu primenu", rekao je šef "Gasproma".

On je napomenuo da ruski gasovodi "Turski tok" i "Plavi tok" sada rade pouzdano, kao i da će gasno čvorište obezbediti transparentne i fer cene na tržištu prirodnog gasa.

"Globalno tržište gasa će se brzo razvijati, a prema dugoročnoj prognozi, potrošnja će porasti za 20 odsto u narednih 20 godina. Zato razmišljamo o budućnosti, razmišljamo o našim novim projektima, ali i o energetskoj bezbednosti", dodao je Miler.

Pored toga, on je naglasio da će nalazišta "Gasproma" imati gas tokom dugog niza godina, a da će se proizvodnja na nekima od njih završiti 2141. godine, možda i kasnije.

Miler je naglasio da ova kompanija daje ogroman doprinos privredi Rusije.

"`Gasprom` je finansijski apsolutno stabilan i ispunjava sve dužničke obaveze. Ove godine u budžete na različitim nivoima na ime poreza biće uplaćeno više od pet biliona rubalja (oko 65 milijardi evra)", rekao je Miler.

Novi rekord za dnevnu isporuku gasa Kini

Miler je rekao da će "Gasprom" danas postaviti novi rekord za dnevne isporuke gasa preko "Snage Sibira" u Kinu.

"Doneli smo odluku da u decembru 2022. isporučujemo gas Kini u količini koja premašuje ugovorne obaveze. Maksimalno povećanje je 18,7 odsto. Danas će biti postavljen još jedan novi rekord za dnevne isporuke Kini", istakao je on.

Miler je dodao da će, uskoro, ukupan izvoz u Kinu dostići 48 milijardi kubnih metara godišnje, a uzimajući u obzir tranzitni gasovod kroz Mongoliju – skoro 100 milijardi kubnih metara.

Gasprom će za 2022. proizvesti 412,6 milijardi kubnih metara gasa

Miler je rekao da je ove godine "Gasprom" proizveo 412, 6 milijardi kubnih metara gasa, a da će izvesti 100,9 milijardi kubnih metara u zemlje van Zajednice nezavisnih država (ZND).

"Svake godine postavljamo nove rekorde, ni 2022. nije bila izuzetak budući da imamo 72 milijarde 662 miliona kubnih metara aktivnog gasa u rezervi, a dnevno proizvodimo 852,4 miliona kubnih metara. Ovo su naši novi rekordi", rekao je on.

Svetska potražnja za gasom u 2022. godini u padu za 65 milijardi kubnih metara

Miler je izjavio da se očekuje da će u ovoj godini ukupna svetska potražnja za gasom biti u padu za 65 milijardi kubnih metara, od čega se 55 milijardi kubika odnosi na zemlje Evropske unije.

"Prema preliminarnim procenama, pad svetske potražnje za gasom u 2022. godini je 65 milijardi kubnih metara gasa. Treba reći da 55 milijardi kubnih metara ide na 27 zemalja Evropske unije. To mnogo govori", rekao je Miler

image