Magazin

Nevaljaška - igračka koja ne može da padne

Za Matrjošku, ili Babušku, kako je u Srbiji zovu, čuli su svi, i stariji i mlađi, a naročito oni koji su nekada putovali u Rusiju ili iz nje dobijali suvenire. Za Nevaljašku, u narodu poznatijeg kao Matrjoškinog rođaka, se ipak više znalo u granicama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a današnje Rusije
Nevaljaška - igračka koja ne može da padne© printscreen youtube/Pribambas TV

"Nevaljaška" ili kako je još nazivaju "vanjka-vstanjka" jedna je od prvih igračaka u životu svakog ruskog deteta već decenijama unazad. Posebna je po tome što, ma koliko se vi trudili da je oborite na bok - ona će se uvek vratiti u pređašnji (vertikalni) položaj, zahvaljujući posebno raspoređenom teretu u njenom stomaku.

Kineski monah inspiracija za igračku

Prve igračke "nevaljaške" pojavile su se u Japanu a inspiracija je bio kineski monah. U 16. veku, u manastiru Šaolin (Kina), monah Bodidarma, osnovao je sektu pod nazivom "meditacija", gde je tokom celih devet godina nepomično sedeo u jednoj pozi, pri čemu su mu ruke i noge potpuno izgubile pokretljivost. Japanci su, pak, u njegovom postupku uvideli smisao i inspiraciju, dali mu božansku moć i počeli da prave igračke bez ruku i nogu - Darume. Darume su imale posebnu moć: one su ispunjavale najiskrenije želje, a darovale su se neobojenih očiju - pa kada čovek zamisli želju, on oboji jedno oko, a kada se želja ispuni - i drugo.

U Rusiji su se "nevaljaške" pojavile pre oko dva stoleća. Pravljene su od drveta, bojene i pokrivane sjajnim premazom. U većini porodica su se nasleđivale "sa kolena na koleno" a u mnogim domovima i danas se može pronaći, kao uspomena na srećno sovjetsko detinjstvo.

Kako je nevaljška dobila svoje ime

Naziv "nevaljaška" nastao je od ruske reči "valjatsa" - što znači ležati, valjati se, i zaista, ovu lutku koliko god se trudili, ne možete namestiti da leži, odnosno da se valja. Drugi naziv ove igračke, "vanjka-vstanjka" nastao je spajanjem imena Ivan (odnosno Vanjka - u obraćanju) i reči "vstanj" - što u doslovnom prevodu znači "ustani".

Razvojna igračka za decu i antistres za odrasle

Od najranijih dana, svako rusko dete dobijalo je svoju "nevaljašku" - bilo od starijih braće i sestara, bilo novu na poklon. Ova igračka bila je, i do današnjeg dana ostala, jedna od najpopularnijih iz mnogo razloga: potpuno je bezbedna za sve uzraste, s obzirom da je oblih ivica, pa se dete nikako ne može povrediti u igri, pravljena od drveta, te je skoro neuništiva i nema sitnih detalja koje bi dete iz radoznalosti moglo progutati.

Pored ovih tehničkih kvaliteta, "nevaljaška" je odlična za razvoj motoričkih funkcija i koncentracije, kao i osećaja za oblike. Pomaže u razvoju vida i sluha kod male dece, ali i formiranja koordinacije pokreta.

Ipak, nevaljaška zahvaljujući svom obliku i tome što se ne može oboriti može poslužiti i kao antistres igračka za odrasle, te se često može naći i na radnim stolovima roditelja.

image