Magazin

Napoleon torta - simbol pobede Rusije nad Bonapartom

"Napoleon" torta jedan je od najukusnijih i najizvrsnijih dezerata današnjice, koji predstavlja spoj nežnih, vazdušastih kora i bogatog krema na bazi putera, vanile ili likera. Prema tradicionalnoj ruskoj verziji, ova torta koja se topi u ustima, nastala je tik pred proslavu stogodišnjice pobede Rusije nad Napoleonom Bonapartom.
Napoleon torta - simbol pobede Rusije nad Bonapartom© freepik/azerbaijan_stockers

Ovaj dezert ima mnoštvo naziva - pojedini ga nazivaju "Napoleon", dok se često koristi i naziv "Milfej", "Hiljadu listova", pa čak i "Kriška vanile". A kako ima više naziva za njega, tako postoji i više različitih verzija kako je on nastao. Njegova istorija za mnoge je i dalje nepoznanica. Međutim, prema jednoj od verzija, nastala je za potrebe proslave pobede Rusije nad Napoleonom a iskusni kuvari potrudili su se da za prazničnu trpezu pripreme ovaj dezert koji se sastojao od velikog broja vazdušastih kora trouglastog oblika, između kojih se nalazio kuvani fil. Sam dezert je pre serviranja morao da odstoji nekoliko dana na hladnoći, kako bi kore upile fil. Sasvim neplanirano, ovaj dezert postao je popularan širom Rusije, a i dan danas jedan je od najomiljenijih recepata ruskih domaćica.

Postoji i francuska interpretacija nastanka ove torte: poznati francuski kuvar želeo je ugoditi Bonaparti i napraviti nešto neobično i do sada neviđeno. On je kupio tada popularni kolač "Kraljevska galeta", razdelio ga na kore i naizmenično filovao neutralnom pavlakom i kremom na bazi putera i vanile. Tako je dobio potpuno novu tortu koja je ponela Napoleonovo ime.

Prema trećoj verziji, ova torta nazvana je u čast "Napolitana" odnosno Napulja, njegovih stanovnika i njihove kulture.

Bilo kako bilo, ovaj nežni i preukusni dezert decenijama je omiljena ruska poslastica koja se priprema u svim prilikama: za rođendane, krštenja, pa čak i Novu godinu. U susret prazničnoj trpezi, u nastavku vam donosimo  recept: 

image