Rusija

Moskva: Ukrajinske snage ubile više od 3.000 civila u Marijupolju

Protiv vrhovnog komandanta ukrajinskih trupa Valerija Zalužnog i drugih vojnih lidera pokrenut je krivični postupak zbog ratnih zločina u tom gradu
Moskva: Ukrajinske snage ubile više od 3.000 civila u MarijupoljuGetty © Brendan Hoffman / Stringer

Nekoliko hiljada mrtvih civila pronađeno je u Marijupolju nakon što su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad ovim ključnim gradom na Azovskom moru 16. maja, saopštio je danas Istražni komitet Ruske Federacije.

"Samo u aprilu na pozicijama koje su napustile ukrajinske trupe pronađena su tela 51 civila, a nakon što je ceo grad oslobođen i pregledan, broj ubijenih civila je znatno porastao i iznosi više od 3.000", saopštio je Komitet, kako prenose "RIA Novosti".

Prema istrazi, u vreme dok su humanitarni koridori funkcionisali, Oružane snage Ukrajine podelile su Marijupolj na nekoliko rejona, a borci Nacionalne garde Ukrajine, (u okviru koje je i neonacistički bataljon "Azov") su postavljali prepreke i tako onemogućavali evakuaciju.

"U nemogućnosti da napuste grad i nabave hranu, civili su postajali živa meta ukrajinskih zločinaca koji su ih ubijali na razne načine", navodi Istražni komitet.

Istražitelji su predložili da se zbog poteškoća u utvrđivanju njihovog identiteta napravi baza podataka sa DNK poginulih stanovnika Marijupolja.

Protiv vrhovnog komandanta ukrajinskih trupa Valerija Zalužnog i drugih vojnih lidera pokrenut je krivični postupak zbog ratnih zločina u tom gradu.

Vojska Rusije je preuzela kontrolu nad Marijupoljom sredinom maja. Tokom borbi, koje su trajale od početka marta, grad je ozbiljno oštećen – prijavljeno je da 20 odsto stambenog fonda nije moglo da se obnovi.

Tokom neprestanih borbi, ruska vojska je otvorila humanitarne koridore i prema DNR i prema teritorijama koje kontroliše Kijev, ali je ukrajinska vojska ometala njihov rad i otvarala vatru na civile koji su pokušavali da napuste grad.

image