Srbija i Balkan

Knežević: Crna Gora neće nestati ako se više građana izjasne kao Srbi

Dok je DPS bio na vlasti, koristili su se svi mogući mehanizmi kako bi se smanjio broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi, kaže lider Demokratskog fronta
Knežević: Crna Gora neće nestati ako se više građana izjasne kao Srbi© Milan Maricic/ATAImages

Crnogorski parlament je pre nekoliko nedelja izglasao Zakon o popisu, a lider Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ističe da je reč o ustavnoj i zakonskoj kategoriji koju je država dužna da sprovodi svakih 10 godina, ali se, kaže, odjednom pojavio iracionalan strah da će Crna Gora nestati, ako bude više onih koji će se izjasniti kao Srbi.

Popis stanovništva u Crnoj Gori je trebalo da bude održan prošle godine, ali je odložen i trebalo bi da bude sproveden u ovoj godini.

U protekle tri decenije vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića niko nije tražio suspenziju popisa, kaže Knežević, već su se "koristili svi mogući mehanizmi zloupotreba kako bi se smanjio broj građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi i govore srpskim jezikom".

"Očigledno je da se ovde radi o iracionalnom strahu i ozbiljnim dijagnozama da sa porastom onih koji se izjašnjavaju kao Srbi na popisu Crna Gora nestati, i da ćemo svi završiti u Zaječaru ili Vrbasu. Mada za neke od ovih koji su uplašeni za Crnu Goru nemam dilemu da bi pristali da završe na Vračaru i Beogradu na vodi, pošto su zasad tamo kad treba da pokupe kiriju od stanova i poslovnih prostora", primetio je Knežević.

U svakom slučaju, ističe, nijedan građanin nije dužan da odgovori na pitanja o nacionalnosti, veri i jeziku kojim govori, i to mu pravo garantuje Ustav, ali, kako navodi, "ovde neki žele popis u kojem će biti dozvoljen svaki vid izjašnjavanja osim da si Srbin koji govori srpskim jezikom i koji je vernik SPC".

"E to baš nije evropski, a usudio bih se reći nije ni na evroatlantskom putu", naveo je lider DNP u novogodišnjem intervjuu za podgorički portal "Borba".

Srbi na KiM brane pravo na opstanak

Na pitanje kakvu poruku ima za srpski narod na Kosovu i Metohiji, Knežević kaže da "herojstvo Srba na Kosovu i Metohiji i njihova odlučnost da na barikadama brane svoja ognjišta predstavlja podvig dostojan divljenja i ponosa".

"Puštanje iz pritvora uhapšenih Srba predstavlja veliku diplomatsku pobedu Srbije u kojoj je Aleksandar Vučić pokazao državničku mudrost i odgovornost što je i rezultiralo ovakvim ishodom", naveo je Knežević, uveren da srpski narod ne želi nikakve oružane sukobe i konflikte.

Citirajući Njegoša koji kaže da je "obrana životom skopčana", Knežević ističe da i Srbi na Kosovu i Metohiji samo brane svoje pravo na opstanak i ukazuje da je, kako navodi, "naša dužnost da im pomognemo u toj borbi".

Na pitanje o Otvorenom Balkanu, Knežević kaže da podržava ovu ideju i da bi pridruživanje Crne Gore u značajnoj meri pojačalo poziciju države u regionu.

Uveren je, dodaje, da bi ekonomski pokazatelji, posebno nova investiranja u turizam, energetski sektor, poljoprivredu i saobraćaj doprineli da spremno dočekamo ulazak u EU.

"Međutim, ako će nas EU i Vladimir Bilčik već ove godine primiti u svoje članstvo, prvi ću javno istupiti protiv Otvorenog Balkana, samo mi se čini da ćemo ruku pod ruku sa Srbijom, Albanijom, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom neke 2040. dobiti uslovni poziv. A mnogi tad neće biti doma", zaključio je Knežević.

image