Magazin

Pun mesec u Raku 6. januara - osećanja se menjaju a sa njima i želje

Mesec i ljudsko ponašanje se nalaze u uskoj vezi. Sve zaboravljeno i potisnuto, kao i sva naša sećanja, kolektivna, porodična i lična – uvek se vezuju za Mesec, a u danima Punog Meseca imaju moć da nas preplave i potpuno okupiraju. Ovog januara Mesec je pun 6. januara u znaku Raka. I tada naša svest prikazana Suncem, kao i naši planovi ili ono kako vidimo sebe i projektujemo u budućnosti - nije nezavisno i autentično, već je pod uticajem podsvesnih želja, kompleksa ili fantazije.
Pun mesec u Raku 6. januara - osećanja se menjaju a sa njima i želje© freepik/macrovector

Ovog januara, dok Mesec bude bio u Raku, naše racionalno mišljenje je pod uticajem imaginarnog i lako može da se zanese. Da skrene u pogrešnom pravcu kao u privide, pretpostavke, naslućivanja i nagađanja. Mesec u Raku je sjajan narator koji nas navodi po osećaju kako mu dođe, a ne kako jeste. Projektuje unutrašnji svet skriven od nas samih na ljude iz okruženja i pripisuje im često i ono što nisu. I u pozitivnom i u negativnom smislu.

Lako možemo da budemo neprecizni, netačni, konfuzni, zaboravni. Pamtimo samo dobro a zaboravljamo bol i povrede, ili obrnuto - pamtimo samo loše, a zaboravljamo dobre stvari jer Mesec u Raku puno strepi. Boji se zla, lošeg ishoda, iznenadnih problema, malera, nesreće, loše sudbine, strepi za svoje najbliže. Zato ga deca ili partneri često lažu, a on zna da ga lažu za njegovo dobro, da se ne bi sekirao i patio. Zbog toga u ovim danima generalno ima dosta laganja iz jedne ljudske brige za drugog. Pogotovo kod dece u odnosu sa roditeljima.

Ambicije nas u ovom periodu mogu povući naglo, trgnuti iz uspavanosti, ali da bi u njima istrajali potrebno je da se i ostale planete priključe i daju svoj doprinos. Inače će nakon par dana početni zanos splasnuti.

Psihološki to je period žalbi, molbi, izvinjavanja, opraštanja. Takođe i vreme kada čovek ako je nezadovoljan mora da se nekome izjada. Kao žena koja na glas ukućanima priča kako je zamišljala svoj život i šta je sve mogla da bude, ali nije. Gde je sada a gde je njena nikad dosegnuta idila. A život, to Sunce sa svojim realizmom, strpljivo čeka da prođe taj njen monolog pa da je podseti da ostavi novac sinu za nove patike, da se javi majci koja je već treći put zove i da vidi šta će sa odmrznutim komadom mesa kada ga je već izvukla iz friza.

Dakle, pod pritiskom realnosti, sve ono što smo nekad sanjali a što i dalje očigledno u nama živi i nada se da će kad tad postati stvarnost izbija na površinu, kao voda pod pritiskom što u mlazu prska kud stigne. Zato su ovi periodi kritični jer negde mogu okinuti nove konflikte, nekontrolisana prebacivanja pa i narušiti odnose.

Ni na poslu nije mnogo drugačije. Isto pritisak i popuštanje pred poplavom osećanja ako nas uzimaju zdravo za gotovo. Jake reakcije koje sada ne mogu da se sakriju dobro jer žele da budu vidljive, što nadređeni baš i ne vole. 

Sa druge strane ovaj period može biti inspirativan piscima, umetnicima, kreatorima, dizajnerima (ali ne grafičkim), malim trgovcima. Kao i svima koji rade posao koji uključuje vodu. Sada se dobro prodaju aparati za prečišćavanje vode ili koji rade na paru, posuđe, sve za kuću i dom, bebe. Posećeni su restorani, kafane, često i razlozi za ljude da se nađu na trgovima pa nekada i protesti sa velikim odzivom. Ovo je slučaj referenduma kada narod (Mesec) odlučuje o vođstvu (Sunce). Ovo je i medijska popularnost i otuda dobar period za premijere i plasiranje proizvoda i sl. U informativnom smislu je teško sada razdvojiti laž od istine. Motivi se lako prikriju, manipuliše se, spinuje, neistine lako postanu viralne.  

Dok traje, najpažljiviji treba da smo prema roditeljima i deci i da ih čuvamo svoje snage da ne bude preoštra, sirova i oštra. Ovo je vreme za razumevanje a ne za čeličenje. Kada treba da pustimo da nas upravo slabiji od nas - roditelji i deca razgale, uvedu u svet osećanja koja će nas razoružati. Zato je ovo bolje ako je roditelj koji popušta, nego ako zateže i tera mak na konac.

Posebno će biti važan kardinalnim znacima, a to su Ovan, Rak, Vaga i Jarac. Bilo da ste rođeni u tom znaku ili vam se tu nalazi podznak. S tim da je kod Ovnova tema koliko karijera i dom (porodica) jedno drugo podržavaju i nadopunjavaju, a koliko jedno drugo isključuju i ometaju. Kod Rakova je tema odnos sa partnerom i spoljnim svetom, kako postaviti granice da ne zapostavljamo sebe zbog drugih. Kod Vage je tema ambicija i uviđanje da bez napornog rada trijumfi su i dalje daleko. A kod Jarca je tema kako se nametnuti svetu, kako dobiti pažnju i podršku, pospešati saradnju sa drugima.

Takođe, uvek je od važnosti ako vam se Mars ili Saturn nalaze u znaku u kome je Pun Mesec.

Pa ako je u vašem horoskopu Mars u znaku Raka, mogući su nagli preokreti, emotivne turbulencije, drame, kućne prepirke, izlivi besa i fizičko iscrpljivanje, kao i selidba, majstorisanje i intenzivno razmišljanje o radikalnoj promeni. (da li vam je Mars u Raku pogledajte OVDE)

U slučaju da vam se u znaku Raka nalazi Saturn – vreme je za povećanu strukturu, red, organizaciju dići na bolji nivo. Takođe se mogu ponavljati neke situacije koje ste već imali ranije sa bliskim ljudima ili partnerom. Dobro je zauzeti se za sebe odgovorno ili ćemo se zanemariti i sklanjati u letargiju i depresiju dok se situacija ne promeni. (Saturn je bio u znaku Raka od 20. juna 1944. do 2. avgusta 1946; od 1. avgusta 1973. do 17. septembra 1975; od 4. juna 2003. do 17. jula 2005.)

Po predanjima starih, veruje se da je na Pun Mesec dobro ubirati lekovito bilje, kopati i bušiti bunare i seći drvo za potpalu koje neće biti vlažno i žižljivo, i neće se gasiti.

image