Rusija

ISPRAVKA: Nepotvrđeni navodi ruskog ministarstva o 600 ubijenih Ukrajinaca

Novinari koji se nalaze u Kramatorsku objavili su istog dana fotografije s mesta događaja koje ne potvrđuju smrt ukrajinskih vojnika
ISPRAVKA: Nepotvrđeni navodi ruskog ministarstva o 600 ubijenih Ukrajinacawww.globallookpress.com © Sadak Souici

Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije o "operaciji odmazde" za ukrajinski udar na Makejevku tokom novogodišnje noće je opovrgnut svedočenjima iz više izvora. Analizom portala Raskinkavanje.ba utvrđeno je da tekst na našem portalu o navodno ubijenim ukrajinskim vojnicima predstavlja manipulisanje činjenicama.

Nekoliko medija, a među njima i naš portal, izvestilo je da je početkom godine ubijeno 600 pripadnika ukrajinske vojske, navodeći da je izvor za tu informaciju rusko ministarstvo odbrane, ali bez ikakve napomene da je reč o nepotvrđenim navodima.

Utvrđenje činjenice

Ukrajina je saopštila da je u napadu za Novu godinu stradalo oko 400 pripadnika ruskog vojnog osoblja u Makijivki, gradu u Donjeckoj oblasti. Ruske vlasti su potom objavile kako je upotreba mobilnih telefona zapavo krivac za to što su otkriveni položaji ruskih snaga, navodeći da je tom prilikom ubijeno 89 lica. Ubrzo nakon ovog napada Rusija je granatirala Kramatorsk.

Rusko ministarstvo odbrane je 8. januara 2023. godine na svojim platformama objavilo saopštenje da je u napadu na Kramatorsk ubijeno 600 pripadnika ukrajinske vojske. Pretraga na engleskom jeziku pokazuje da su brojni svetski mediji objavili ovu vest. Rojters je u članku objavljenom tog dana preneo navode ruskog ministarstva odbrane uz opasku da nisu mogli potvrditi tačnost navoda.

Tačnost navoda iz saopštenja ruskog ministarstva odbrane proveravao je StopFake, ukrajinski fakt-čeking portal. U analizi objavljenoj 10. januara 2023. navodi se da je u pitanju netačan navod. StopFake navodi da su novinari koji se nalaze u Kramatorsku objavili da nema potvrde smrti tolikog broja vojnika.

Novinari koji se nalaze u Kramatorsku objavili su fotografije s mesta događaja istog dana koje ne potvrđuju smrt ukrajinskih vojnika. Dodatno, StopFake navodi i da je finski novinar Anti Kuronen, koji je obišao mesta događaja, takođe izjavio da nije pronašao nikakve znakove pogibije ukrajinskih vojnika. Na osnovu svedočenja finskog novinara, Američki institut za proučavanje rata zaključio je da su navodi ruskog ministarstva lažni.

Portal RT Balkan se izvinjava svojim čitaocima zbog prenošenja informacija za koje je u analizi Raskrinkavanje.ba utvrđeno da se radi o manipulisanju činjenicama.

image