Svet

Zelenski sankcionisao još 119 osoba iz javnog života Rusije: Na listi i Mihalkov

Sankcionisani su novinari, pevači, glumci i drugi pripadnici kulturne elite Rusije
Zelenski sankcionisao još 119 osoba iz javnog života Rusije: Na listi i Mihalkovwww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE apai

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o sankcijama protiv 119 osoba, od kojih se najveći broj bavi umetnošću i kulturom. Na listi se nalaze i čuveni režiser Nikita Mihalkov, umetnik Jevgenij Petrosjan, muzičar Filip Kirkorov, pevačica Polina Gagarina, ali i Dima Bilan, koji je 2006. godine predstavljao Rusiju na Evroviziji.

Sankcionisani su i generalni direktor "Rossija Sivodnja" Dmitrij Kisiljev, glavna urednica "RT" Margarita Simonjan, filozof Aleksandar Dugin, čija je ćerka prošle godine nastradala usled podmetnutog eksploziva u automobilu, direktor za naučni rad međunarodnog kluba "Valdaj" Fjodor Lukjanov i drugi.

Imovina svih sankcionisanih ličnosti na teritoriji Ukrajine biće zamrzmuta, a zabranjuje im se i ulazak na teritoriju Ukrajine i oduzete sve nagrade koje im je Kijiev, eventualno, dodelio. Bilo kakav vid kulturne i naučne saradnje sa ovim licima je, takođe, zabranjen. Sve mere biće na snazi narednih deset godina.

Sankcionisanje javnih ličnosti Rusije počelo je prošle godine, a na spiskovima se nalaze politički vrh Rusije, istaknuti biznismeni, a od 20. oktobra i patrijarh Kiril. Sankcije protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, ministara i zamenika premijera nemaju rok trajanja.

 

image