Rusija

General-pukovnik Lapin novi načelnik Glavnog štaba ruske Kopnene vojske

Njegov glavni zadatak biće planiranje borbene obuke, prenaoružavanje jedinica i formacija Kopnene vojske
General-pukovnik Lapin novi načelnik Glavnog štaba ruske Kopnene vojskewww.globallookpress.com © MOD Russia

General-pukovnik Aleksandar Lapin imenovan je za načelnika Glavnog štaba Kopnene vojske Oružanh snaga, saopštio je izvor iz Ministarstva odbrane, prenose "Izvestija". 

Njegov glavni zadatak na novoj funkciji je planiranje borbene obuke i naoružavanje formacija Kopnene vojske.

Lapin je do kraja oktobra bio komandant ruskih trupa "Centar" u vojnoj operaciji u Ukrajini.

"Formacije i vojne jedinice grupacije trupa 'Centar' pod komandom general-pukovnika Lapina probile su dobro pripremljenu odbranu ukrajinskih trupa, porazile protivničkog neprijatelja, razvijajući ofanzivu blokirali su grad Lisičansk sa juga", opisali su letos akcije njegovih jedinica.

Međutim, Lapina je u oktobru žestoko kritikovao šef Čečenije Ramzan Kadirov, koji ga je nazvao mediokritetom, optuživši ga za krizu u Limanskom pravcu. Kadirov je rekao da je upozorio na opasnost načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, ali i da je "uveravao da ne sumnja u Lapinov liderski talenat".

"Nedelju dana kasnije, Lapin seli svoj štab u Starobilsk, stotinu kilometara od svojih potčinjenih, dok sam sedi u Lugansku. Kako možete brzo upravljati jedinicama, ako ste udaljeni 150 km od njih? Zbog nedostatka elementarne vojne logistike, danas smo napustili nekoliko naselja i veliki deo teritorije", napisao je Kadirov 1. oktobra i rekao da su Lapina "pokrivali rukovodioci u Generalštabu".

Lapin je rođen 1964. godine u Kazanju. Za načelnika štaba grupe ruskih trupa u Siriji postavljen je 2017. godine, potom je predvodio komandu Centralnog vojnog okruga. Od oktobra 2018. do januara 2019. komandovao je grupom trupa u Siriji, a 4. jula 2022. godine dobio je titulu Heroja Rusije.

image