Ekonomija

Moskva: Uprkos sankcijama izvoz ruske nafte povećan

Izvoz nafte porastao za 7 odsto, dok je isporuka ruskog gasa ipak opala usled incidenata povezanih sa Severnim tokom 1 i 2
Moskva: Uprkos sankcijama izvoz ruske nafte povećanwww.globallookpress.com © Evgeny Philippov

Rusija je, uprkos sankcijama sa Zapada i drugim neprijateljskim dejstvima zapadnih zemalja, uspela da proizvede za 10 miliona tona ili za dva odsto više nafte tokom 2022. godine, nego što je to bio slučaj tokom 2021, rekao je danas ruski Ministar energetike Aleksandar Novak na zajedničkom sastanku sa potpredsednicima Vlade i premijerom Mihailom Mišustinom.

Izvoz ruske nafte porastao je za 7 odsto, dok je izvoz ruskog gasa putem gasovoda opao usled diverzantskih akcije povezanih sa Severnim tokom 1 i 2. Pad izvoza ovog energenta zabeležen je na nivou od 7,6 odsto.

Ipak, izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa zabeležio je rast od osam odsto. 

Povećan je i obim gasa koji se putem gasovoda Snaga Sibira isporučivao Kini - eksport ruskog gasa ovoj zemlji dostigao je rekordnih 15,4 milijardi kubnih metara. 

Proizvodnja benzina i dizela takođe je zabeležila rast u odnosu na pokazatelje tokom 2021. godine.

Proizvodnja uglja porasla je za 0,30 odsto na godišnjem nivou, i tako dostigla nivoe koji su bili zabeleženi u toku 2020. godine.

Tokom čitave prošle godine unutrašnje tržište bilo je stabilno snabdeveno gasom, istakao je Novak, dodajući da je zemlja tokom tog perioda bila snabdevena i neophodnom količinom energije, te da su sve potrebe stanovništva i industrijskog sektora bile zadovoljene. 

Proizvodnja električne energije uvećala se za 0,7 odsto, dok je potrošnja porasla za 1,5 odsto.

Premijer Mihail Mišustin poručio je da je glavni strateški cilj Rusije obezbediti neometan rad energetskog sektora zemlja. U tom cilju, Rusija će tokom ove godine pustiti u promet nove energetske blokove u okviru nuklearnih elektrana, čija će opšta snaga prevazići 12 hiljada megavati.

Planirana je i zamena zastarele opreme u svim elektranama novom, savremenom opremom, a radiće se i na izgradnji novih dalekovoda.

Pažnja će biti obraćena i na proizvodnju električne energije sa niskom emisijom ugljenika, kako bi se smanjio negativan uticaj na životnu sredinu, rekao je ruski premijer.

image