Magazin

Šta nam donosi Sunce u Vodoliji od 20. 1. do 18. 2. 2023. godine

Sunce u Vodoliji iznosi na videlo temu volje. Dobrovoljnosti. Samostalne odluke. Izraženu nezavisnost. Situacije u kojima smo potpuno autonomni. Rešeni. Ta odlučnost međutim ne dolazi iz kataktera i hrabrosti, već iz neminovnosti. To je zato ono kada kažemo "Ja ne mogu više!, "Neću da trpim!" Ali i kada nas neka ideja i potpuno nova vizija okrene na drugu stranu od one gde smo bili do tada i to toliko da mi više ne vidimo sebe uopšte u onom ranijem.
Šta nam donosi Sunce u Vodoliji od  20. 1. do 18. 2. 2023. godine© wikimedia/Sidney Hall

Promeni nam se i pravac i fokus i ciljevi. Mi i da hoćemo kao da ne možemo više na staro. No, da bi te odluke stvarno bile donete potrebno je još nešto - biti svestan da krivih sem nas nema. Da genijalnih sem nas nema. Da sve zasluge i nagrade idu samo nama, kao i odgovornost i posledice. Dok je Sunce u Vodoliji prosto je nemoguće da se vadimo na to da nešto nismo znali, da nismo bili informisani, pa eto, pogrešili, da su drugi krivi. Toga nema. Jer baš zato što zna sve što treba da zna, Sunce u Vodoliji donosi odluku suprotno onoj koja se možda očekuje. Baš zato što zna, čovek se odvaži i kada ima u vidu da može izvući deblji kraj i kada zna da to nosi sa sobom ogromne odgovornosti. I kada pruži priliku nekome za koga nije siguran - opet, ko je doneo tu odluku? Zato nije drugi kriv, jer uvek smo mi dobrovoljno pristali. Pa zašto onda to radimo?

Zato što je razvojno. Zato što bez rizika, odgovornosti i neizvesnosti, dok ne dočekamo u budućnosti da vidimo da li smo dobro uradili ili ne, mi se ne mrdamo. Naš život stoji u mestu. Ništa se ne dešava. Ali je i razvojno, jer smo preuzeli odgovornost i doneli odluku. Život svakog čoveka je zapravo niz raznih odluka. Pa iako se konsultujemo sa prijateljima i stručnjacima, na kraju, mi smo ti koji te odluke donosimo. Na nešto pristajemo ili ne pristajemo. I što je neko zreliji, duhovno centriran i samostalniji, to je lakše.

Takođe, te odluke ne dolaze kao kod Devica ili Škorpiona nakon dugog razmišljanja, provera, testova, analiza. To su odluke koje dolaze u sekundi. Nismo ni znali da smo spremni. A u stvari, kao da smo oduvek bili spremni. Recimo, par primera i najava:

  • neko će sada poptuno neočekivano odgovoriti na apel sa fejsbuka da se udomi pas ili mačka. Iznenadiće i samog sebe
  • nakon susreta sa prijateljem sa kojim se dugo niste videli, jer je prezauzet a moguće je i živi negde van zemlje, neko daje otkaz i postaje više samostalan
  • neko će se naglo preseliti jer je slučajno video oglas za stan koji više odgovara trenutnim potrebama
  • neko će reći porodici, bratu, sestri, okruženju o svojim odlukama kako će da živi na dalje, gde, sa kim, koga će da voli. I biće spreman na potencijalni konflikt. Biće spreman na sve, ali i odvažan i ohrabren svojom voljom da sebe zastupa i da se ne prilagođava na dalje.
  • neko će krenuti na kurs jezika o kom do juče nije mislio ili će otkriti gledajući neki video nešto zanimljivo što može postati nova pasija od te sekunde

 ali i....

  • neko će probati kokain
  • neko će pobeći od kuće
  • neko će zatrudneti sa pogrešnom osobom
  • neko će prokockati poverenje i ljubav dobre osobe

I zato sve Vodolije ali baš sve - pričaju priču o njihovim precima koji su morali da donesu u životu radikalne odluke bez kojih baš njih danas ne bi bilo. Među njima može biti i onih koji su sve raskućili, kockali se, grešili. Ali i onih koji su u pravom trenutku gotovo nalik prorocima donosili prave odluke i spasili tako nečije živote. Odluke koje su promenile sudbinu ne samo tom ocu ili majci, dedi... već celoj porodici i svim budućim potomcima te genetike. I zato što im je Sunce tu, u promenu veruju. U rizik takođe. U progres.

Zato se ne boje izazova, čak je izazov garantovano uzbuđenje. Nelagodnost takođe. Jer Sunce tu trijumfuje, oslobađa se nelagodnosti, stega, želi da izađe iz svakog kalupa. Otuda su dugo važili za ekscentrične, dok i svet nije počeo da prati taj princip i da se oslobađa. Da ruši rigidne principe jer nije imao više ko da ih poštuje. Svi smo danas po malo Vodolije i kad lično nemamo tih potreba - recimo ne volimo rizik ni promene, više nam prija stalnost i stabilnost. No, globalni tokovi su već dvadeset godina takvi da je promena jedino predvidiva. Da ništa više nije pravilo niti se zna sa sigurnošću. Koliko god se razlikovali, svi živimo u avangardnom vodolijskom pozorištu gde je improvizacija poželjna. Mora da se misli toliko brzo, da niste ni svesni da mislite, a to je ono što nazivamo intuicijom. Intuitivno mišljenje i avanturizam duha koji bi da stavi sebe u sve moguće situacije kada bi to moglo i da se na taj način razvija i širi.

Zato je savet za ovaj period da dozvolite sebi tu volju da vas ponese, da osetite nadmoć u nelagodnosti i kako rastete u samostalnoj odgovornosti koja vas oslobađa sigurnosti. Sigurnost je neprijatelj vodolijskog perioda. Neprilagođavanje i nepristajanje su ključne. Individualnost i nezavisnost. I pravo na odluke da ih donosimo sami. A kada neko dugo donosi sam za sebe odluke, on najčešće teško sluša druge. Odnosno sluša ali one koje sam prepozna kao autoritet.

Ako ste Vodolija, ovo je period kada je odluka da se ne menjate, takođe odluka. Da se držite svega što ste napravili, ustanovili, organizovali i čak da to pokušate da predstavite drugima, ubedite, nametnete jer ste za viziju ispred.

Ako ste Ribe, ovo je vreme kada vam je potrebno da se osamite da biste doneli odluku. Da meditirate, ćutite, da ne pričate na glas o planovima.

Ako ste Ovan, ovo je period kada treba što više da budete u društvu drugih, pogotovo zanimljivih, ljudi "obojenih" iskustvom, koji vas mogu jako inspirisati i ohrabriti da donesete važne odluke.

Ako ste Bik, ovo je vreme kada iznenađujete sebe ambicijom da se poslovno širite, rastete, ali i da ne popuštate nadređenima u svemu .

Ako ste Blizanci, ovo je vreme kada vam treba nov autoritet u znanju, novo učenje ili kada ćete vi drugima biti taj autortet i tako na mnoge uticati, osloboditi ih stega i ohrabriti da budu odgovorni i da donose odluke.

Ako ste Rak, sada je trenutak kada vam upravo nelagodnost i kada nije sve kako ste hteli, menja pravac i fokus u potrazi za novim rešenjem. Momenat gubitka i dobitka. Hrabre strategije.

Ako ste Lav, sada ćete se naći u okruženju koje je potpuno različito od vašeg. Još bolje ako imate predrasude, da biste se oslobodili. Uživaćete divljenje drugih, a period je plodan za nova poznanstva sa specifičnim ljudima koje ne srećete baš često.

Ako ste Devica, donosićete poslovne odluke odvažno pa vam brižnost za ukućane ili druge neće biti prioritet, jer znate da je za sve bolje da sada ne podilazite njihovim željama.

Ako ste Vaga, bavljenje sportom i promena režima življenja može biti dobra odluka iz vedra neba.

Ako ste Škorpion, naredni period obeležiće nemogućnost da se svima izađe u susret i da svi budu zadovoljni, pogotovo kada je reč o ukućanima. Ako znate šta biste i kako, onda ćete vi nametnuti nove izazove njima. A ako ne osećate da ste pred nekom odlukom, onda očekujte da će ukućani nametnuti organizaciju života vama.

Ako ste Strelac, moći ćete da upravljate svoj um u pravcu koji vam odgovara. Jedan od retkih perioda kada možete imati nadmoć nad svojim mislima i dilemama. Vizije.

Ako ste Jarac, moći ćete da odolite čulima, lakoći, zanosu u situacijama u kojima znate da je ispravno ne popuštati. Jači ste od nagona, želja, ma kako da su jake. Uživanje, da - ali ne po svaku cenu.

image