Svet

Poljska se sprema za rat? Obnavljaju skloništa, spremna aplikacija za pronalazak najbližeg

Poljske vlasti organizovale vojnu obuku za oko 10.000 pripadnika poljske kazneno-popravne službe, preneli su danas neki Telegram kanali
Poljska se sprema za rat? Obnavljaju skloništa, spremna aplikacija za pronalazak najbližegwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

Poljske vlasti polako se spremaju za eventualni vojni sukob, izveštavaju lokalni mediji. Šef Državne vatrogasne garde  Poljske general Andžej Bartkovjak rekao je za radiostanicu "RMF FM" da su poljske službe napravile aplikaciju za mobilne uređaje kojom će građani moći da saznaju gde se nalazi najbliže sklonište, prenele su danas "RIA Novosti".

Ona je, kako je rekao, već završena, u toku su poslednja testiranja, a najverovatnije će biti predstavljena tokom narednih nedelja. Aplikacija će biti integrisana u već postojeću pod nazivom "112", koja služi za alarmiranje dežurnih hitnih službi - poput milicije, hitne pomoći, vatrogasaca i drugo – u vanrednim situacijama. 

Osim toga, Bartkovjak je dodao da vlasti paralelno rade na opremanju i popravci skloništa, što nije rađeno poslednjih 30 godina.

Ovakvih objekata u Poljskoj, prema njegovim rečima, ima oko 62.000. 

Ipak, poljski ministar unutrašnjih poslova izjavio je 19. novembra da će Poljska u budućnosti izgraditi dodatan broj skloništa.

Osim toga, zvanične vlasti u Varšavi planiraju da odobre građanima da samostalno grade skloništa u svom dvorištu, ukoliko njihova površina neće biti veća od 35 kvadratna metra. Onima koji se budu odlučili na ovaj korak neće biti potrebna građevinska dozvola, preneo je u novembru portal "Fakt.pl".

Prema rečima poljskog ministra unutrašnjih poslova, ove dozvole biće uključene u "Zakon o odbrani stanovništva", koji je još uvek u pripremi. 

Zamenik premijera Poljske Jaroslav Kačinjski sredinom prošle godine objasnio je da je ideja o kreiranju novog zakona došla zbog sukoba u Ukrajini i dešavanja na poljsko-beloruskoj granici.

Usled deficita adekvatnih skloništa, u kojima bi trenutno moglo da se skloni tek tri odsto građana, odnosno, oko 1,3 miliona ljudi, poljske vlasti došle su na ideju da dozvole izgradnju privatnih skloništa, piše portal "Rg.ru".

Međutim ovo je samo jedan od načina putem kojeg se Varšava sprema za potencijalan vojni sukob. 

Portal "Ukraina.ru" objavio je danas informaciju na Telegramu da će oko deset hiljada pripadnika poljske kazneno-popravne službe biti obučeno za učešće u oružanim sukobima. 

"U skladu sa principom 'Oslonite se na sebe', poljska vojska, društvo, kao i pojedinačne službe moraju garantovati odgovarajući nivo bezbednosti. Tek kada se i mi sami pripremimo za to, mi ćemo kao država moći da garantujemo bezbednost Poljaka", rekao je poljski državni tužilac Zbignjev Zebro. 

Osim toga, vlasti su do sada uspele da spuste starosnu granicu za one koji žele da prođu vojnu obuku, tako da je ona sada premeštena u okvire od 15 do 65 godina. Pokrenuta je i velika kampanja o vojnoj propagandi u zemlji. U njoj je učestvovao i premijer Mateuš Moravecki, koji je na društvenim mrežama objavio svoje slike iz streljane. 

Ministarstvo odbrane i Vojska Poljske inicirale su i program pod nazivom "Treniraj sa vojskom", koji je po drugi put do sada počeo 14. januara. 

Podsetimo, ministar odbrane Mariuš Blaščak početkom januara ove godine takođe je istakao da Poljska planira da stvori jednu od najjačih vojski u Evropi, te da u tom cilju radi na formiranju još jedne dodatne divizije na istoku zemlje. 

"Glavna pretnja Poljske su Rusija i njene imperijalističke tendencije", rekao je tom prilikom ministar.

image