Ekonomija

Ministar energetike: Sankcije ne sprečavaju Pakistan da poveća uvoz energenata iz Rusije

Količina energije koju će Pakistan biti u mogućnosti da uveze "neće biti ni mali deo" onoga što se trenutno uvozi u Evropu, izjavio je Musadik Malik
Ministar energetike: Sankcije ne sprečavaju Pakistan da poveća uvoz energenata iz Rusijewww.globallookpress.com © Carsten Reisinger/http://imagebroker.com/#/search/

Ministar za naftu Pakistana Musadik Malik izjavio je da će se potreba za ruskim energentima u njegovoj zemlji povećavati kako populacija bude rasla.

Rusija i Pakistan ove nedelje pregovaraju o produbljivanju bilateralne saradnje u oblastima trgovine i energetike.

"Ako možemo da omogućimo da ruska nafta teče kroz naš sistem, to bi bilo od velike pomoći", izjavio je pakistanski zvaničnik u intervjuu za RT.

Malik je rekao da nije zabrinut o mogućim posledicama uvoza ruske sirove nafte, benzina i dizela iz Rusije po sniženim cenama usred zapadnih sankcija Moskvi, dodavši da su mnoge zemlje smislile mehanizme za uvoz ruske nafte i da oni funkcionišu.

"Evropa uvozi energiju iz Rusije", rekao je on i dodao da količina energije koju će Pakistan biti u mogućnosti da uveze "neće biti ni mali deo" onoga što se trenutno uvozi u Evropu.

"Nismo videli nikakve sankcije, da se bilo šta dešava sa tim transakcijama. Dakle, pokušaćemo da sledimo njihov primer. Ne vidim nikakve probleme, ništa ne kršimo, ne radimo ništa potpuno novo, što svet nije uradio", ukazao je on.

Nakon zvanične posete Rusiji prošlog meseca, Malik je izjavio da je Moskva pristala da isporučuje naftu Pakistanu po sniženim cenama kako bi zadovoljila rastuće energetske potrebe te zemlje.

Pakistan je peta najmnogoljudnija zemlja na svetu i bori se sa akutnom nestašicom energije, koja je pogoršana porastom globalnih cena nafte i gasa. Uvoz energenata je za Pakistan postao pet do deset puta skuplji zbog povećane potražnje u EU.

image