Svet

Poljaci marširali Varšavom: "Ovo nije naš rat" (VIDEO)

Građani poljske prestonice izrazili nezadovoljstvo zbog mešanja vlasti u sukob u Ukrajini
Poljaci marširali Varšavom: "Ovo nije naš rat" (VIDEO)www.globallookpress.com © Attila Husejnow/Keystone Press Agency

Kolona demonstranata prošetala je ulicama Varšave u okviru marša "Ovo nije naš rat" protiveći se mešanju Poljske i Poljaka u sukob u Ukrajini. 

Kako su organizatori protesta istakli, a preneo TASS, poljski političari i mediji "neumorno pune glave i srca Poljaka propagandom podrške ratu". 

"Patriotski pokret sunarodnika i drugova, sećajući se posebno naše tragične istorije u periodu od 1939. do 1945.godine, odlučno protestuje protiv vojne retorike. U Poljskoj mora biti mir, a oni koji nas guraju da učestvujemo u tuđem ratu moraju da odgovaraju", istakli su učesnici marša.

Nezadovoljni građani nosili su transparente "Ovo nije naš rat", "Stop amerikanizaciji Poljske" i "Želimo da živimo u miru".

Poljske vlasti, podsećaju "RIA Novosti", aktivno podržavaju režim u Kijevu, a prema zvaničnim podacima, ova država je došla na drugo mestu po vojnoj pomoći Ukrajini posle Sjedinjenih Država, snabdevajući Kijev tenkovima, raketnom i topovskom artiljerijom, bespilotnim letelicama, drugim oružjem i municijom.

image