Rusija

Ruska pravoslavna crkva o spaljivanju Kurana: Ne može se prezirati ono što je drugome sveto

Ne možete prezirati ono što je drugome sveto, prelaziti granice čovečanstva i vređati verske svetinje u političkoj borbi, rekao je Načelnik Sinodalnog odeljenja za odnose Crkve sa društvom i medijima Vladimir Legojda
Ruska pravoslavna crkva o spaljivanju Kurana: Ne može se prezirati ono što je drugome svetowww.globallookpress.com © Aleksander Grishin/Global Look Press

Načelnik Sinodalnog odeljenja za odnose Crkve sa društvom i medijima Moskovske Patrijaršije Vladimir Legojda rekao je da je spaljivanje Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu čin neprihvatljivog vandalizma.

"Spaljivanje Kurana u Švedskoj u blizini turske ambasade je akt neprihvatljivog vandalizma. Ne možete prezirati ono što je drugome sveto. Ne možete prelaziti granice čovečanstva i vređati verske svetinje u političkoj borbi", napisao je Legojda na Telegramu.

Zamenik šefa Sinodalnog odeljenja za crkvene odnose sa društvom i medijima Vahtang Kipšidze ocenio je da je skrnavljenje svetih objekata podjednako usmereno protiv svih vernika i da je pokušaj da se nametne pogled na svet u kome nema mesta poštovanju svetinje, ma kojoj god veri pripadao.

"'Prosvećeni' Evropljani vole da se sa užasom prisećaju katoličke inkvizicije, koja je spaljivala knjige. Ali, nekako neprimetno za sebe, proklamovali su pravo na spaljivanje knjiga kao 'demokratski' standard u oblasti slobode govora i samoizražavanja. Verujem da u Rusiji nikada neće biti mesta skrnavljenju svetinje, a oni koji tako nešto počine odgovaraće po zakonu", napisao je Kipšidze na Telegramu.

U Stokholmu su juče održani odvojeni protesti protiv Turske i nastojanja Švedske da postane punopravna članica NATO, a ispred turske ambasade, na jednom od protesta, političar krajnje desnice Rasmus Paludan spalio je Kuran.

Paludan je vođa danske krajnje desničarske političke partije Hard lajn, a on ima i švedsko državljanstvo, preneo je Rojters.

Paludan je u prošlosti održao niz demonstracija sa spaljivanjem isalmske svete knjige.

Turska je saopštila ranije da je, zbog održavanja protesta u Stokholmu, odložena posetu Ankari švedskog ministra odbrane Pala
Džonsona planiranu za 27. januar.

Džonson je rekao da se sastao sa turskim ministrom odbrane u petak
tokom skupa zapadnih saveznika u Nemačkoj i da je odlučeno da se planirani sastanak odloži.

image