Rusija

Gerasimov: Nova ruska vojna reforma odgovor na širenje NATO-a

Načelnik Generalštaba ruske vojske u prvom javnom obraćanju izjavio je da moderna Rusija nikad nije videla takav "intenzitet vojnih neprijateljstava", što je prisiljava da sprovodi ofanzivne operacije, kako bi osigurala zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije
Gerasimov: Nova ruska vojna reforma odgovor na širenje NATO-a© Tanjug/Mikhail Kuravlev/Pool Photo via AP

Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO-a, kao i Kolektivnom zapadu koji koristi Ukrajinu u hibridnom ratu protiv Rusije, izjavio je načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

Putin je sredinom januara odobrio vojnu reformu i ona će se prilagođavati tako da bude odgovor na pretnje ruskoj bezbednosti, rekao je Gerasimov za portal "Argumeti i fakti".

"Danas te pretnje uključuju želju Severnoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korišćenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje", rekao je Gerasimov, a preneo Rojters.

Finska i Švedska prošle godine su podnele zahtev za članstvo u NATO-u, nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba, a čemu se protivi Turska.

Po novom vojnom planu Moskve, koji je odobrio vrhovni komandant na proširenoj sednici kolegijuma Ministarstva odbrane, jedan korpus će biti poslat u Kareliju, republiku na severozapadu Rusije koja se graniči s Finskom, a formiraće se dva nova vojna okruga – Moskva i Lenjingrad, koji su postojali pre nego što su 2010. spojeni i postali deo Zapadnoga vojnog okruga.

U Ukrajinu će biti poslate još tri motorizovane divizije, koje će biti deo kombinovanih vojnih formacija u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

"Glavni cilj je da se osigura zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje", rekao je Gerasimov i istakao da moderna Rusija nikad nije videla takav "intenzitet vojnih neprijateljstava", što je prisiljava da sprovodi ofanzivne operacije kako bi stabilizovala situaciju.

Gerasimov je govorio i o problemima s mobilizacijom prošle jeseni.

"Sastav mobilizacije u našoj zemlji nije bio u potpunosti prilagođen novim modernim ekonomskim odnosima", rekao je Gerasimov i dodao da je "morao da sve popravlja u hodu".

Načelnik Generalštaba vojske Rusije general armije Valerij Gerasimov imenovan je za komandanta Združene grupe snaga u Ukrajini 11. januara, što je većina ruskih vojnih analitičara ocenila kao svojevrsnu najavu velike ruske ofanzive.

"Potreba za podizanjem nivoa komandovanja operacijama povezana je sa povećanim obimom borbenih zadataka i potrebom za bližom koordinacijom između različitih službi i rodova oružanih snaga", navedeno je tada u obrazloženju odluke Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

image