Svet

RT Balkan otkriva: Ko su vlasnici medija i oligarsi zbog kojih Šolc šalje tenkove Kijevu

Meksički predsednik optužio je medije iza kojih stoje oligarsi da podstiču i produžavaju sukob u Ukrajini. Ko stoji iza tih medija?
RT Balkan otkriva: Ko su vlasnici medija i oligarsi zbog kojih Šolc šalje tenkove Kijevuwww.globallookpress.com © Matteo Nardone/Keystone Press Agency

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador prokomentarisao je da je odluka nemačkog kancelara Olafa Šolca da pošalje tenkove Ukrajini bila protiv volje naroda i doneta na podsticaj medija.

"Moć medija koriste oligarhije širom sveta da potčine vlade", rekao je Lopez Obrador. "Na primer, Nemačka nije želela da se previše meša u sukob u Ukrajinom ali je protivno stavu većine Nemaca, a na podsticaj medija, to ipak uradila", dodao je.

Izjava meksičkog predsednika bacila je svetlo na pitanje ko su zapravo vlasnici uticajnih svetskih medija, i kakva je njihova uloga u sukobu u Ukrajini.

Pretraga javno dostupnih izvora pokazuje, tako da je najtiražniji dnevni list u Nemačkoj, "Bild", u vlasništvu "Aksel Špringer" grupe (koja je nekada imala udeo u "Blicu"). Među "vrednostima" ove medijske kompanije, inače, nalazi se i "promovisanje transatlantskog savezništva Sjedinjenih Američkih Država i Evrope".

Većinski vlasnik "Aksel Špringer" grupe je američki investicioni fond KKR (isti onaj koji ima "značajan manjinski udeo" u Junajted grupi koja je, pored ostalog, vlasnik N1 i Nove S).

"Aksel Špringer" i KKR su, takođe, vlasnici "Biznis insajdera", kao i niza drugih medija.

Među glavnim vlasnicima KKR-a su tri američke investicione kompanije "BlekRok", "Vangard grupa" i "Stejt strit" (SSgA) koje su i vlasnici drugih vodećih svetskih medijskih kuća, pokazuju podaci Harvardovog indeksa vlasništva mejnstrim medija.

Pa je tako, na primer, vlasnik "Foksa", "Volstrit džornala", "Njujork posta" Rupert Merdok koji je vlasnik i "Njuz korpa" među čijih top 10 akcionara "Vangard", "BlekRok" i SSgA.

Najveći deoničari Si-En-Ena su ista tri investiciona fonda.

"Vangard", "BlekRok" i "Stejt strit" najveći su akcionari i u Ej-Bi-Siju, En-Bi-Siju, Si-Bi-Esu, kao i u "Njujork tajmsu", "USA tudeju"...

Tri investicione kompanije čije se ime najčešće pojavljuje prilikom pretrage vlasništva "mejnstrim" medija su, jedne drugima, glavni akcionari, to jest, reč je o istom krugu ljudi.

Ova tri fonda - "Vangard", "BlekRok" i "Stejt strit" - istovremeno su među glavnim akcionarima u vodećim američkim kompanijama za proizvodnju oružja, koje ubiru ogroman profit od sukoba u Ukrajini.

"BlekRok", čiji je osnivač i direktor Leri Fink (vlasnička struktura "Vangarda" i SSgA je obavijena velom misterije), najveći je pojedinačni vlasnik akcija u "Lokhid Martinu", "Boingu", "Rajetonu", "Nortrop Gramanu", "Dženeral dajnemiksu".

Rečit je i podatak koji je objavio Stejt department da je, zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, izvoz američkog oružja i opreme protekle godine porastao gotovo 50 odsto, na više od 205 milijardi dolara. Na tome su, razume se, ponajviše profitirali vlasnici pomenutih kompanija koje čine američki vojno-industrijski kompleks, "Vangard", "BlekRok" i "Stejt strit".

Američki investicioni gigant "BlekRok" takođe se dogovorio sa Kijevom da preuzme kontrolu nad Ukrajinskim fondom za oporavak i "pomogne" u rekonstrukciji zemlje, usput naravno i profitira, na sličan način na koji je to uradila korporacija "Halibarton" u Iraku, čiji je izvršni direktor bio potpredsednik SAD Dik Čejni.

Glavni akcionari "Halibartona"? Opet ista trojka: "Vangard", "BlekRok" i "Stejt strit".

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador je, stoga, samo zagrebao površinu, kada je ukazao da su mediji i oligarsi "zaslužni" za odluku Berlina da pošalje nemačke tenkove Ukrajini. Ta veza je, očigledno, još daleko dublja, profitabilnija i, pre svega, zlokobnija nego što se misli.

image