Svet

Uznemirujuće postupanje američkih policajaca: Objavljen snimak prebijanja Afroamerikanca

Policajci se suočavaju sa optužbama za više krivičnih dela
Uznemirujuće postupanje američkih policajaca: Objavljen snimak prebijanja Afroamerikancawww.globallookpress.com © Chin Hei Leung

Početkom godine, 7. januara u Memfisu u američkoj saveznoj državi Tenesi, petorica policajca pretukla su Afroamerikanca Tajera Nikolsa (29) koji je tri dana kasnije u bolnici preminuo od posledica batina.

Policajci su ga zaustavili, navodno zbog nesavesne vožnje, a potom ga izvukli iz vozila na semaforu i upotrebili prekomernu silu, za šta su i optuženi. Petorica policajaca odmah su otpuštena iz službe, a otežavajuća okolnost za njih je i to što nisu dozvolili da se Tajeru pruži medicinska pomoć.

Oni se suočavaju sa optužbama za više krivičnih dela - za ubistvo, teški napad, tešku otmicu, službeno nedolično ponašanje i službeno ugnjetavanje.

Porodica žrtve ih je optužila da su prouzrokovali da Nikols doživi srčani udar, ali i jer su mu otkazali bubrezi.

U međuvremenu su vlasti Memfisa objavile video na kome se vidi kako ga drže i više puta udaraju pesnicama, čizmama i palicama. 

Na jednom snimku vidi se kako Nikolas leži na stomaku, a policajci mu u lice prskaju biber-sprej. Drugi snimak prikazuje kako ga tuku i šutiraju, dok on u mukama zapomaže, dozivajući majku.

Poslednje u nizu ubistvo Afroamerikanca od strane policije izazvalo je nove demonstracije širom Amerike.

Predsednik Džozef Bajden izjavio je juče da je "veoma zabrinut" zbog mogućnosti eskalacije nasilja i pozvao građane da protestuju u miru.

Bajden je rekao da je razgovarao sa Nikolsovom majkom i da ju je obavestio da će doneti Zakon o reformi policije, koji bi nosio ime Džordža Flojda. U pitanju je Afroamerikanac koji je ubijen prilikom privođenja u maju 2020. godine, što je izazvalo jedno od najmasovnijih, najnasilnijih i najdužih protesta širom sveta - "Crni životi su važni".

image