Svet

"Blumberg": Šolc se u Južnoj Americi utrkuje sa Kinom za litijum

Nemačka planira da Čileu, drugom najvećem proizvođaču Litijuma na svetu, ponudi "primamljiviji" sporazum od onog koji ta zemlja ima sa Kinom
"Blumberg": Šolc se u Južnoj Americi utrkuje sa Kinom za litijumwww.globallookpress.com © Lucas Aguayo Araos/dpa

Nemački kancelar Olaf Šolc se nada da će njegov boravak u Južnoj Americi ovog vikenda pomoći Berlinu da obezbedi dodatne zalihe litijuma koje su potrebne nemačkoj automobilskoj industriji za proizvodnju baterija za električne automobile.

Šolc, koji se danas sastaje sa predsednikom Čilea Gabrijelom Borićem u Santjagu, želi da obezbedi veći udeo litijuma koji Čile proizvede za Nemačku, izjavili su anonimni izvori upoznati sa tim pitanjem za "Blumberg".

Posle Australije, Čile je drugi najveći proizvođač litijuma na svetu. Veći deo litijuma koji ta zemlja proizvede izvozi se u Kinu na dalju preradu, navodi taj medij.

Nemačka će Čileu ponuditi sporazum koji bi bio "primamljiviji" nego onaj koji ta zemlja ima sa Pekingom, kažu izvori.

Predlog Berlina će podrazumevati da se veći deo proizvodnog procesa odvija na lokalnom nivou, odnosno da se proces ekstrakcije i prerade učini manje štetnim po životnu sredinu, dodaju izvori.

Kina je najjeftinije mesto za preradu litijuma zbog niskih troškova proizvodnje, dok ujedno ima najveći kapacitet za preradu tog elementa u hemikalije neophodne za baterije za električne automobile, navodi "Blumberg".

Dve kompanije koje trenutno vrše ekstrakciju litijuma u Čileu su američka "Albermejl korporacija" i lokalna "Es-Kju-Em", u čijem vlasništvu Kina ima udeo od preko 20 odsto.

Obe te kompanije ekstrahuju litijum procesom koji podrazumeva solarnu evaporaciju, koji, kako navodi "Blumberg", neki kritikuju zbog navodnih negativnih efekata na životnu sredinu.

Međutim, selektiviniji postupak ekstrakcije koji bi podrazumevao manje isparavanja verovatno bi takođe rezultovao u smanjenoj proizvodnji, a samim tim i manjim profitima, navodi taj medij i dodaje da takve alternative i dalje nisu komercijalno testirane.

Šolc: Kina je rival Nemačke na globalnom tržištu

Nemačka i Argentina su u subotu u Buenos Airesu potpisali potpisali memorandum o razumevanju, sa namerom da se Berlinu omogući pristup bogatim izvorima litijuma.

Nakon sastanka sa argentinskim predsednikom Albertom Fernandezom, Šolc je rekao da je protiv "politike koja služi samo interesima one zemlje koja želi da sama prerađuje robu."

Šolc je tom prilikom direktno nazvao Kinu ''rivalom Nemačke na globalnom tržištu robe".

"Postoje države koje smatraju da sav sirov materijal dolazi iz Kine, ali to nije tačno. Mnoge sirovine dolaze, recimo, iz Argentine i iz Čilea, šalju se u Kinu i tamo se prerađuju, pa prodaju. Zar se prerada ovih materijala, koja otvara hiljade radnih mesta, ne može premestiti u one zemlje odakle ti materijali dolaze", upitao je Šolc.

"Blumberg" navodi da će kasnije, tokom posete Santjagu, Šolc poslati sličnu poruku.

Na kraju svog proputovanja Južnom Amerikom nemački kancelar će se sastati sa predsednikom Brazila Luisom Injasijom Lulom da Silvom.

image