Svet

Stoltenbergova turneja u Indo-pacifiku: Ne možemo da ignorišemo ono što se dešava kod vas

Generalni sekretar NATO je ocenio da "Evropa ne može da ignoriše ono što se dešava u istočnoj Aziji jer je globalna bezbednost međusobno povezana"
Stoltenbergova turneja u Indo-pacifiku: Ne možemo da ignorišemo ono što se dešava kod vas© Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nastavio je dalekoistočnu turneju, i posetio Japan, gde je poručio da je bliska saradnja NATO-a i partnera vojne alijanse u Indo-Pacifiku izuzetno važna.

Stoltenberg je ocenio da "Evropa ne može da ignoriše ono što se dešava u istočnoj Aziji jer je globalna bezbednost međusobno povezana".

"Rad sa partnerima širom sveta, posebno u Indo-Pacifiku, deo je odgovora na opasniji i nepredvidiv svet", kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg, koji je juče izjavio da "Kina, Rusija i Severna Koreja imaju nuklearno oružje, ali saveznici u NATO ga nemaju", danas je nastavio sa sličnom retorikom.

Govoreći o Kini, ocenio je da ta država više "nije protivnik", i ocenio da postaje "sve autoritarnija sila" koja pokazuje "asertivno ponašanje, preteći Tajvanu i razvija vojne kapacitete koji bi takođe mogli da dosegnu zemlje NATO-a".

"Global tajms" je juče ocenio da šef NATO očigledno gleda šire, kao i da postojeći mehanizmi NATO za deljenje nuklearnog oružja nemaju nikakve veze sa bezbednosnim pitanjima na Korejskom poluostrvu. Kinu i Rusiju pomenuo je kako bi ublažio pojavu SAD na Korejskom poluostrvu. On je naveo postojanje "nuklearne pretnje" Kine, Rusije i Severne Koreje kako bi ojačao razmenu informacija sa Južnom Korejom.

Razlog je jednostavan – želi da uvuče Južnu Koreju u okvir saradnje sa NATO. Nuklearno deljenje je samo izgovor kojim se moć NATO može proširiti na severoistočnu Aziju na impozantan način, piše "Global tajms".

Iako je Stoltenberg ostavio slobodan prostor za tumačenje, svet generalno veruje da "razmena informacija" koju je predložio neće biti kraj NATO angažovanja u azijsko-pacifičkom regionu, navodi list.

Svoju ideju šef NATO danas je branio sukobom u Ukrajini, jer, tvrdi, on pokazuje da "ono što se dešava u Evropi ima posledice za istočnu Aziju, a ono što se dešava u istočnoj Aziji važno je za Evropu". 

"Ideja da Kina nije važna za NATO ne funkcioniše", rekao je Stoltenberg.

Kina odgovorila Stoltenbergu

Kina je danas odbacila Stoltenbergove tvrdnje, rekavši da je oduvek bila branilac mira i stabilnosti.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Nin, u odgovoru Stoltenbergu, naglasio je da "Azijsko-pacifički region nije bojno polje za geopolitičko rivalstvo, kao i da konfrontacija tabora sa hladnoratovskim mentalitetom nije dobrodošla".

"S jedne strane, NATO tvrdi da njegova pozicija kao regionalnog odbrambenog saveza ostaje nepromenjena, dok sa druge strane nastavlja da probija tradicionalne odbrambene zone i područja, kontinuirano jača vojno-bezbednosne veze sa azijsko-pacifičkim zemljama i preuveličava pretnje Kine" rekao Ning.

Zaratiće Kina i Amerika

Da se iza Stoltenbergovih reči krije stvarna pretnja pokazuju i nedavna dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, general Vazduhoplovnih snaga SAD poslao je prošle nedelje dopis svojim oficirima da se pripreme za rat sa Kinom.

U dopisu u koji je En-Bi-Si imao uvid, general Majk Minihan, šef komande vazdušne mobilnosti, rekao je da ima osećaj da će Amerika zaratiti sa Kinom za dve godine.

"Nadam se da grešim. Intuicija mi govori da ćemo se boriti 2025", naveo je Minihan.

Komanda vazdušne mobilnosti ima skoro 50.000 pripadnika službe i skoro 500 aviona i odgovorna je za transport i punjenje gorivom.

Minihan u dopisu navodi da će, zbog toga što će i Tajvan i SAD imati predsedničke izbore 2024. godine, Amerika biti "rasejana" što će kineskom predsedniku Siju Đinpingu pružiti priliku da krene na Tajvan.

General sa četiri zvezdice predlaže da se sastavi "utvrđen, spreman, integrisan i agilan manevarski tim združenih snaga spreman da se bori i pobedi unutar prvog lanca ostrva".

Potpisani memorandum je upućen svim komandantima vazdušnih snaga u Komandi vazdušne mobilnosti i drugim operativnim komandantima Vazduhoplovnih snaga i nalaže im da mu do 28. februara prijave šta sve pripremaju za borbu protiv Kine, prenosi En-Bi-Si.

image