Svet

Poljska poziva građane u rat za povratak pređašnjih teritorija?

Bilbordima u varšavskom metrou poziva se na povratak "iskonsko poljskih teritorija u Ukrajini"
Poljska poziva građane u rat za povratak pređašnjih teritorija?www.globallookpress.com © Agnieszka Pazdykiewicz

Ako se za bilo koju zemlju Evrope može reći da je veoma spremna za uključivanje u ukrajinski sukob, onda je to definitivno Poljska. Nakon niza akcija usmerenih na povećanje borbene spremnosti građana, poziva u vojnu službu, kreiranja posebne aplikacije za mobilne uređaje za pronalazak najbližeg skloništa, ali i poruka da će Poljska biti sigurna samo ako njeni građani budu umeli da se odbrane od potencijalnog napada Rusije, na mrežama se pojavio video snimak bilborda iz varšavskog metroa preko kojeg se Poljaci pozivaju da odu u rat i brane "iskonsko poljske zemlje u Ukrajini".

Da stvar bude još interesantnija, bilbordi su se pojavili na nekoliko mesta u Varšavi i, po svemu sudeći, nisu izazvali jaku negativnu reakciju jer se još uvek nalaze na istom mestu. Sa druge strane, pretraga preko Gugla na engleskom jeziku ne daje nikakve rezultate o ovoj temi.

Dakle, kako se čini, Zapadu tu ništa ne smeta, situacija je potpuno normalna i o njoj ne izveštavaju. U isto vreme, prošlogodišnje upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina da neki krugovi u Varšavi nisu zaboravili pređašnje teritorije u današnjoj Ukrajini dobija na značaju. 

Hoće li se obistiniti tvrdnje da Ukrajine više neće biti, čemu će doprineti želja nekih evropskih zemalja da preotmu njene delove?

I, ako se Poljaci uključe u sukob, postavlja se pitanje da li će se oni boriti protiv Rusa, za koje je poljski ministar odbrane kazao da su najveća pretnja, ili Ukrajinaca? 

I dok u Varšavi neko otvoreno poziva na akcije koje ugrožavaju suverenitet Ukrajine, zamenik ukrajinskog premijera Irina Vereščuk juče je izjavila da je savezništvo sa Poljskom "zalog održivog razvoja i bezbednosti", zbog čega će se raditi na većoj promociji poljskog jezika u zemlji.

image