Svet

"Njujork tajms": Farmaceuti zadržali 1,4 milijarde dolara od otkazanih porudžbina kovid vakcina

Proizvođači vakcina zaradili su više od 13 milijardi dolara za doze koje su distribuirane zemljama u razvoju preko globalnog programa vakcinacije "Kovaksa"
"Njujork tajms": Farmaceuti zadržali 1,4 milijarde dolara od otkazanih porudžbina kovid vakcina© Tanjug/AP Photo/Ted Jackson, File

Kako se smanjuje svetska potražnja za vakcinama protiv kovida 19, program za vakcinaciju siromašnih u svetu pokušava da raskine ugovore s farmaceutskim kompanijama pošto im doze više nisu potrebne.

Međutim, po saznanjima "Njujork tajmsa" a na osnovu poverljivih dokumenata do kojih je došao, farmaceutske kompanije do sada su odbijale da refundiraju 1,4 milijarde dolara unapred plaćenih kovid vakcina.

Međunarodna organizacija za imunizaciju "Gavi", koja je kupila vakcine u ime globalnog programa vakcinacije protiv kovida "Kovaksa", slabo je u javnosti govorila o ovome, ali njihova finansijska dokumenta pokazuju da su pokušavali da ublaže finansijsku štetu.

"Gavi" je nevladina organizacija sa sedištem u Ženevi koja koristi sredstva donatora, uključujući američku vladu i Fondaciju Bila i Melinde Gejts, kako bi obezbedila imunizaciju dece u siromašnim zemljama. Na početku pandemije dobila je zadatak da kupi vakcine protiv kovida za potrebe država u razvoju.

Farmaceutske kompanije su u početku zaobilazile "Gavi" dajući prednost bogatim državama koje su mogle da plate više za prve doze, ali je ova NVO na kraju postigla ugovore sa devet proizvođača.

Vakcine su značajnije počele da stižu do siromašnih zemalja tek pri kraju 2021, kada je uveliko palo interesovanje za iste. Sve manje ljudi je želeo da se vakciniše.

Proizvođači vakcina su zaradili više od 13 milijardi dolara za doze koje su distribuirane preko "Kovaksa". Prema ugovorima pak nisu u obavezi da vrate avansne uplate na osnovu kojih je "Gavi" rezervisao vakcine koje su kasnije otkazane.

"Gavi" se nagodio sa "Modernom", Institutom za serume u Indiji i nekoliko kineskih proizvođača u vezi sa otkazanim dozama koje je platio 700 dolara u napred, pokazuju dokumenta do kojih je došao "Njujork tajms".

U dogovoru o otkazivanju više od 200 miliona doza postignutom krajem prošle godine "Gavi" se složio da "Moderna" zadrži avans, zauzvrat su oslobođeni dodatnih troškova a i odobren im je kredit od 58 miliona dolara za buduće proizvode.

I indijski Institut za serume je zadržao sredstva za 145 miliona otkazanih doza i takođe odobrio kredit (nepoznatog iznosa) koji "Gavi" može da koristi za nabavku mnogih rutinskih imunizacija koje svake godine kupuje od njih.

Farmaceutska kuća "Novavaks" odbija da vrati 700 miliona dolara avansno uplaćenih za injekcije koje nikada nisu isporučili.

S kompanijom "Džonson i Džonson" "Gavi" se spori oko 150 miliona doza koje su otkazane a ipak proizvedene, dok taj farmaceutski gigant čak zahteva dodatni iznos koji u dokumentima nije preciziran. Dokumenta pokazuju da je NVO upozoravala "Džonson i Džonson" da im doze, koje su inače u početku planirane imunizacije kasnile (do kraja 2021. isporučene je tek četiri miliona injekcija), neće biti potrebne i da prestanu da ih proizvode, na šta se kompanija oglušila. Neke sporne vakcine imaju rok trajanja samo do sredine 2023. godine.

Pomenuta nevladina organizacija je s "Fajzerom" poslovala indirektno – administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je od te kompanije kupila milijardu doza za donacije siromašnima preko "Kovaksa". SAD su prošle godine revidirale ugovor s kompanijom – porudžbininu za 400 miliona doza ostavili su za neki trenutak u budućnosti. "Fajzer" je saopštio da nije naplaćivao naknade za promenu porudžbine.

"Gavi" inače ima velike zalihe vakcina i očekuje još milione u vidu donacija iz bogatih zemalja koje žele da ih se reše. Organizacija predviđa maksimalnu potražnju od 450 miliona doza ove godine, što je tek polovina onoga što je "Kovaks" isporučio 2022.

"Imamo toliko ponuda za donacije vakcina, ali ih ne prihvatamo, jer ne želimo da im kod nas istekne rok", rekao je dr Endru Mulva iz kenijskog ministarstva zdravlja i dodao da se pita da li uopšte treba da nastave da troše novac na vakcine protiv kovida 19.

image